Mida ei tasuks öelda töötavale emale?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emaks olemine on maailmas üks kõige nõudlikumaid ameteid. Kahjuks või õnneks leidub palju selliseid emasid, kes ei veeda lastega pikalt aega kodus ja naasevad tööle, et perele raha teenida ning lastele rohkemat võimaldada.

Kuigi ema on ema, hoolimata sellest, kas ta käib tööl või mitte, puutuvad just töötavad emad sageli kokku inimestega, kes neile justkui etteheiteid teevad, sest need naised julgevad lastekasvatamise kõrvalt ka (täiskohaga) tööl käia. Järgnevalt on välja toodud laused, mida töötavad emad kõige vähem sallivad ja mida ei tasuks neile öelda, kirjutab Woman's Day.

«Kas sa pead tõesti tööl käima?»

Texase ülikooli sotsioloogiaprofessor dr Beth Ann Shelton ütles, et enamik mehi ja naisi käib tööl selleks, et neil on sissetulekut tarvis ja perekonna majanduslik seisukord ei ole kellegi teise asi. Isegi kui ühe vanema sissetulekust piisaks, võib perekond kasutada teist sissetulekut näiteks lastele tulevikuraha kogumiseks.

Töötav ema Terri Bly ütles, et tööl käivad emad ei peaks end sugugi süüdi tundma. «Ma armastan oma lapsi rohkem kui oma tööd, aga mul on tarvis intellektuaalset stimulatsiooni ja oma eesmärkide poole püüdlemise tunnet lisaks sellele, et ma kasvatan kaht imelist tütart,» sõnas Bly. «Mu ajule mõjub hästi, kui olen saavutanud tasakaalu karjääri ja kodu vahel.»

«Kas sulle ei tekita muret see, et sa pole õigel hetkel laste jaoks olemas?»

Raamatuautor Michelle LaRowe ütles, et isegi kui ema on tööl, ei unusta ta vastutust ja kohustusi oma laste ees. Lisaks mõjub lastele see hästi, kui nad puutuvad kokku teiste täiskasvanutega näiteks lapsehoidja või lasteaiakasvatajaga. Kui keegi peaks sinu poole pöörduma küsimusega, kas sa ei tunne end süüdi, et pole hetkel oma lastega, vasta näiteks nii: «Mu lapsed on hetkel koos inimestega, kes nende elule lisaväärtust annavad ja jagavad minu põhimõtteid laste kasvatamisest.»

«Kas sa pole kuulnud, kuidas võib ema tööl käimine lapse arengule mõjuda?»

Igas seltskonnas või perekonnas on vähemalt üks inimene, kes võtab aeg-ajalt jutuks mõned värsked «uuringud», mis ühe või teise kasvatusmeetodi maha teevad. Aga tegelikult teab ema ise kõige paremini, mis tema lastele hästi mõjub ja mis mitte. Teisisõnu, head kasvatusmeetodid on pidevas muutumises. Selle asemel, et endas kahelda, väldi parem neid inimesi, kes sulle halba nõu jagavad.

«Sul ikka veab, et saad töö juures lastest puhata.»

Sara Sutton Fell, paindliku graafikuga töökohti vahendava ettevõtte asutaja, sõnas, et tööl olles saavad emad keskenduda oma professionaalsele poolele. Kahjuks ei tee kõik inimesed sellist tööd, mida nad täiel rinnal naudiksid, vaid käivad kontoris vaid palga pärast. Väide, et ema puhkab tööl olles, tapab iga kord närvi, sest tegelikult ei unusta ema kunagi seda, et eelkõige on ta lapsevanem. Kui keegi peaks sinu poole taolise väitega pöörduma, vasta talle, et absoluutselt kõik emad vajavad mõnikord puhkust.

«Sul veab, et sa saad kodus tööd teha. Aga milleks teil lapsehoidjat vaja on?»

See väide viitab sellele, et kodus töötades saab ema pidevalt lastega mängida ja samal ajal ka tööülesandeid täita. Iga ema, kes on seda proovinud, teab, et see on täiesti võimatu. Vabakutseline kirjanik Dawn Allcot tunnistas, et tema pole võimeline ilma abita üldse tööd tegema. «Mul on vaja inimest, kes mu jõmpsikaid valvaks, et mina saaksin töötada,» ütles Allcot. Kuigi kodus töötavad emad võivad ka tööajal koduseid ülesandeid teha, teevad suurema osa kodustest asjadest ära ikkagi palgatud abilised.

«Miks üldse lapsi muretseda, kui keegi teine peab nende eest hoolitsema?»

See vihjaks justkui sellele, et sa said küll lapsevanemaks, kuid ei mõelnud seda eelnevalt väga hästi läbi. Emas tekitab see kohutava tunde, kui keegi vihjab, et ta ei hoolitse oma lapse eest piisavalt hästi. See, kui naine käib tööl, ei tähenda, et ta ei hooliks oma lapsest sama palju kui kodus olevad emad.

«Jälle üks lasteaiaüritus? Kas sa alles eelmisel nädalal ei lahkunud töölt varem?»

Rosemarie Poska, töötav kolme lapse ema, ütles, et temal on sageli raskusi tiheda töögraafiku ja perekondlike ürituste ühildamisega. Dr Sheltoni sõnul ei tohiks tööandjad põlglikult suhtuda lapsevanematesse, kes aeg-ajalt laste üritustel käivad. «Me kõik peaksime mõistma, et see tuleb kõigile kasuks, kui laste eest on hästi hoolitsetud,» ütles dr Shelton.

«Ma ei saaks küll tööl käia, ma tunneks oma lastest pidevalt puudust.»

Arvate, et töötavad emad ei tunne päeva jooksul oma lastest puudust? Loomulikult tunnevad. See on täiesti loomulik, et kui ema ja laps on lahus, siis nad igatsevad teineteise järgi. Töötavad lapsevanemad aga teavad, kui imeline tunne see on, kui sa naased töölt ja lapsed jooksevad uksele vastu sind kallistama.

«Naised peaksid lastega kodus olema.»

Vanaaegne mõtteviis? Sara Sutton Fell ütles, et selline väide vihjaks justkui sellele, et naised on ainsad, kes on võimelised lapsi kasvatama. Õnneks pole kaasaegsed perekonnad enam sellised kui aastakümneid tagasi: vanavanemad elavad koos noorema generatsiooniga, isad saavad võtta isapuhkust jne. Kui keegi peaks sulle ütlema, et sul oleks mõistlikum lapsega kodus olla, sest sa oled naine, siis hinga sügavalt sisse ja pea meeles, et te olete erinevad inimesed ning teil on erinevad väärtushinnangud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles