Kümme põhjust, miks sa ei maga öösiti hästi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord tundub, et uneeksperdid on justkui katki läinud plaadid: nad korrutavad oma patsientidele pidevalt, et viimased peavad üritama paremini magada. Reaalsuses tekitab see aga paljude jaoks probleeme, sest leidub suur hulk neid, kes ei maga öösiti sugugi hästi ega piisavalt.

Ööund võivad segada mitmed asjad, osad neist võivad olla sellised, millele sa ei oska tähelepanugi pöörata. Psychology Today toob välja kümme põhjust, miks sa ei maga öösiti eriti hästi.

1. Jõid liiga palju

See käib nii alkohoolsete kui alkoholivabade jookide kohta. Jook on jook ja kui sa tarbid õhtul liiga palju vedelikku, siis see tähendab, et käid öö jooksul mitu korda tualetis, kuigi tegelikult peaksid õndsalt magama. Ent enne ööund tarbitud alkohol võib une rahutumaks muuta. Kuigi alkohol muudab esialgu unisemaks, mõjutab see tegelikult negatiivselt une kvaliteeti. Ürita vähemalt kolm tundi enne uneaega vedelikke mitte tarbida.

2. Tarbid mingeid ravimeid

Teatud ravimid võivad mõjutada seda, kui kiiresti me uinume ja kuidas magame. Osad käsimüügis olevad valuvaigistid võivad sisaldada veidike kofeiini, kontrolli enne soetamist kindlasti ravimite koostisosi. Ka vererõhuravimid või steroidid võivad ööund mõjutada, samuti ka astmaravimid. Ettevaatlik tasuks olla ka antidepressantidega, sest need vallandavad serotoniini ja hoiavad keha ärksana. Konsulteeri oma arstiga, kui kahtlustad, et ravimid võivad su und häirida. Mõnikord piisab sellest, kui võtad ravimeid teisel kellaajal.

3. Su magamistuba on liiga soe

Kuigi soojas toas võib olla hubane ja õdus, võib liiga soojas ruumis magamine ööund häirida ja sa ärkad öösel korduvalt üles. Ideaalne temperatuur magamistoas võiks jääda vahemikku 15-23 kraadi. Kui su magamistoas on küttekeha, mille temperatuuri ei saa sättida, ava enne magamist aken, et toas oleks värske õhk ja veidike jahedam temperatuur.

4. Käisid pesemas vahetult enne magamist

Hea ööunega inimestel kipub kehatemperatuur enne uneaega veidike langema. Neil, kelle ööuni pole niivõrd hea, toimub see muutus väiksemal määral. Kuigi soe dušš või vann enne uneaega tundub olevat hea mõte, võib see su kehatemperatuuri tegelikult tõsta. Oluline on pesemist õigesti ajastada: käi pesemas poolteist kuni kaks tundi enne magamist, sel viisil saavutab keha magamise ajaks õige temperatuuri.

5. Käisid liiga hilja trennis

Kuni kolm tundi enne uneaega trenni teha võib mõnele inimesele liiga stimuleerivalt mõjuda. Treening äratab aju üles ja soojendab keha, kuid mõlemad need mõjutavad magamist. Kõige parem trenniaeg on 4-6 tundi enne uneaega. Kui see ei sobi sinu graafikuga, ürita trennis käia hommikuti: ere valgus äratab keha paremini üles ja hommikune trenn annab kogu päevaks energiat.

6. Õhtusöök oli liiga hilja ja liiga raske

Rasvased või vürtsikad toidud ning suured portsjonid kuni kolm tundi enne magamist võivad kehale ergutavalt mõjuda. Ürita õhtuti süüa väiksemaid koguseid. Kui tunned enne magamist nälga, võta mõni kergem vahepala.

7. «Lõõgastud» õhtuti teleri või tahvelarvutiga

Uudiste või põnevusfilmi vaatamine võib psühholoogiliselt väga stimuleerivalt mõjuda ja ekraanivalgus annab ajule märku, et käes on päev. Selle tulemusel ei tooda aju nii palju melatoniini (hormoon, mida aju toodab pimedas ja mis muudab meid uniseks) ning me pole võimelised uinuma. Lülita kõik ekraanid vähemalt tunnike enne uneaega välja ja lõõgastu parem mõne raamatuga.

8. Jõid pärastlõunal kohvi

Kofeiinil võib kuluda kuni 12 tundi enne, kui see kehast väljub. Silmas tasuks pidada sedagi, et kofeiini ei leidu ainult limonaadis või kohvis, seda on ka šokolaadis ning isegi teatud ravimites. Kofeiin muudab uinumise raskemaks ja häirib und kogu öö vältel. Kui tahad pärastlõunal veidike energiat saada, kõnni parem päikesevalguses või söö lõunat mõne akna lähedal, et su keha saaks valgust. Liikumine ja päevavalgus võivad mõjuda sama ergutavalt kui tass kohvi.

9. Oled liiga kurnatud

Stress on number üks põhjus, miks inimesed ei maga hästi. Kui sul ei tule und, ära vähkre voodis, vaid tõuse üles, istu hämara valguse käes ja tee midagi rahustavat, mis tõmbab su mõtted muredelt eemale. Koosta näiteks nimekiri asjadest, mida sa tegema pead, ka see aitab ajul puhata. Kui ärkad öösel ja sulle meenub, et midagi jäi nimekirja lisamata, pane see kohe kirja, muidu jääbki see sind häirima.

10. Oled liiga ärevil

Proovi erinevaid lõõgastumistehnikaid umbes tund aega enne seda, kui lähed magama. Sügavalt hingamine ja lõõgastavad harjutused aitavad kehal ning mõtetel rahuneda. Kui ärkad öösel üles ega saa enam und, tõuse voodist ja tee lõõgastavaid harjutusi, et sul oleks kergem uuesti uinuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles