Kolm suurimat tuumikprobleemi suhetes

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Partnerite tüüpilised vaidlused on tavaliselt seotud raha, kodutööde või lastega. Nende tülide tõelised põhjused on aga seotud kolme tuumikprobleemiga, mis suhtes märkamatult valitseb.

Psychology Today toob välja kolm probleemi, mis suhete normaalset toimimist takistab ja tülisid põhjustab:

  • Suhtlus

Piisav suhtlus on iga kvaliteetse suhte eelduseks ja aluseks. Hea suhtlus on teoorias lihtne, kuid aeg-ajalt tuleb see väga raskelt välja. Õnneks on suhtlemine oskus, mis muutub paremaks pühendumise ja harjutamisega. Oluline on selle juures rahulikuks jääda ja teema juures püsida. Sa pead rääkima endast, oma tunnetest, oma kavatsustest ja oma muredest, mitte üritada oma partneri seisukohti väljendada. Tuleb vältida vaidlemist selle üle, kellel on õigus. Lisaks peab olema piisavalt julge, et ennast väljendada, kuigi su partner võib vihastada. Sealjuures on oluline ise rahulikuks jääda. Tõhus algus igale tõsisele vestlusele on kujutada ette, et sa oled tööl – pead jääma keskendunuks ja professionaalseks. Keskendu rahulikuks jäämisele ja oma seisukoha selgelt väljendamisele.

  • Lapsepõlvetraumad

Partnerite vahelist sidet võivad lagundada ka lapsepõlvest saadud haavad. Iga inimene on tundlik lapsepõlvest pärinevatele halbadele kogemustele – liigne kriitika, liigse kontrolli all viibimine, väärtustamatus ja unarusse jäämine. Suhtes olles meie partner tahtmatult tuletab neid vanu haavu meelde – tundub olevat põhjuseta vihane millegi pärast, mida sa tegid; suunab sind liiga tugevalt, mida sa tegema peaksid; ei väärtusta sinu nähtud vaeva; ei vasta sinu sõnumile või läheb pigem oma sõpradega reede õhtul välja kui veedab aega sinuga. Sellistes olukordades tunned sa ennast kui 10-aastane laps, kes solvub ning muutub pahaseks. Kui keegi kutsub oma käitumisega esile sinu lapsepõlvetraumasid, siis inimene tavaliselt muutub vihaseks või tõmbub eemale. Sellele järgneb negatiivne ring – alguses saad sina haiget, kuid hiljem võib juba tema vihastada. Lõpuks on mõlemad osapooled haiget saanud ja sellest taastuda on keeruline.

Lahenduseks on teadvustamine, et tegemist on minevikust saadud halbade kogemustega ning see tuleneb rohkem sinust kui sinu partnerist. Lisaks tuleb harjutada vastupidiselt oma tavalisele harjumusele reageerimist – vihastamise asemel säilita enesevalitsus ning püüa läheneda asjale mõistusega, mitte liigsete tunnetega. Oluline on üritada oma haavu parandada ning tundlikkust vähendada valides omale teistsuguse reaktsiooni. Suhte toimimiseks on oluline õppida enda lapsepõlvetraumade ja tunnetega toime tulemist, et mitte sattuda järjekordsesse nõiaringi. Teadvusta endale, mille suhtes sa kõige tundlikum oled ning teadlikult õpi selliseid olukordi mõistusega lahendama.

  •  Nägemus elust

Kui kahte esimest probleemi on teadvustatud ja need ka lahendatud on, siis viimaseks väljakutseks on kahe osapoole visioonid elust. Mõnikord on nägemus seotud tulevikuga – «Ma soovin elada linnas ja omada korterit», «Ma soovin elada maal ning hakata talu pidama». Vahel puudutab visioon igapäevast elu - «Ma vajan nädalavahetustel aega iseendale», «Ma tahan külastada nädalavahetustel oma vanemaid», «Ma tahan käia reedeti väljas pidutsemas», «Ma tahan reede õhtuid kodus veeta ja filmi vaadata»

Kahe inimese erinevaid visioone tuleb omavahel sobitada, et leida kuldne kesktee. Vahel peab üks osapool tegema selle jaoks teatuid kompromisse. Tuleb jõuda ühisele otsusele, kas teie suhe on kõike seda väärt ning kas te olete nõus ühise elu nimel vaeva nägema. Peab ka selgusele jõudma, kas partner on see, kelle toetus ja kohalolek annab sinu elule lisaväärtuse. Need on keerulised teemad, mida peavad üks hetk arutama kõik tõsisemas suhtes olevad inimesed. Alustage oma visioonide defineerimisest ja teadvustamisest, et hiljem saaksite nende poole üheskoos püüelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles