Miks kondoomid mõnikord alt veavad ja kuidas seda vältida?

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena.
See, et kondoom kaitseb nii suguhaiguste kui soovimatu rasestumise eest, on üldiselt teada. Asjaolu, et nakkuste levikuks on teisigi viise kui kaitsmata seksuaalvahekord, võib aga tulla üllatusena. Foto: Panther Media/Scanpix

Kondoomid võivad alt vedada mitmel põhjusel ja ka pisike «leke» võib põhjustada soovimatut rasedust ja ebavajalikku stressi. Millised on kõige enam levinud põhjused, miks kondoomid purunevad ja kuidas seda vältida?

Kondoom võib katki minna juhul, kui seda ei kasutata õigesti. Näiteks kondoom tuleb alati rullida ainult erektsioonis peenisele, et kondoom kõige tõhusamalt sulle ja partnerile abiks saaks olla, kirjutab healthmeup.com.

Teiseks tuleks alati jälgida, et kondoomide säilivusaeg poleks mööda läinud. Kindlasti ei tohi sama kondoomi mitu korda järjest kasutada, sest see suurendab võimalust, et kondoom puruneb.

Kondoom võib alt vedada ka juhul, kui tootja on teinud mõne vea. Seega tasuks alati kontrollida, et kondoomi pakend on terve ja et pakendist võetud kondoom on samuti terve.

Kondoomi tuleb alati kanda kuni vahekorra lõpuni. Kui sa võtad kondoomi liiga ruttu pealt, siis on see sama hea, kui seks ilma kondoomita. Keskmiselt 2-5 protsenti kondoomidest läheb kasutamise käigus katki, tavaliselt on põhjuseks kasutajapoolne viga, näiteks teravad küüned, teravad sõrmused, needid genitaalides või vale käsitsemine.

Veel võib vigadeks pidada seda, kui kondoom on peenisele rullitud tagurpidi, kui kondoom pole rullitud terve peenise ulatuses või kui kondoomi ei kasutata kogu vahekorra vältel.

Mõned nõuanded, kuidas vältida kondoomi purunemist:

  • kontrolli alati kondoomi säilivusaega;
  • ära korduvkasuta kondoomi;
  • rulli kondoom erektsioonis peenisele;
  • kui proovite vahekorra jooksul erinevaid asendeid, võiks vahepeal kondoomi vahetada, et vähendada haiguste levimise riski;
  • kasutage libestit, et kondoom ei puruneks liigse hõõrdumise tõttu;
  • kondoomipakendit avades lükka kondoom pakendi äärde, et sa avamisel seda katki ei teeks. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles