Kartul ja äädikas, paras paar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvised äädikakartulid
Suvised äädikakartulid Foto: Pille Petersoo

Grillroogade juurde võib pakkuda ka äädikakartuleid, soovitab Nami-Nami toiduportaali juht Pille Petersoo.

Esimese hooga võivad äädikakartulid tunduda natuke kummalised, sest Eestis ei ole äädikas ja kartulid just tavapärased paarilised. Ent mujal maailmas on kooslus üsna populaarne. Nii niristavad britid oma friikartulitele veidi linnaseäädikat. Sakslased teevad kartulisalatit äädikase vinegretiga meil levinud hapukoore-majoneesikastme asemel. Soola ja äädikaga kartulikrõpsude – salt and vinegar crisps –   austajaid on palju Eestiski.

Kõige paremini sobivad selle roa tegemiseks justnimelt väikesed varajased kartulid. Selline kergelt äädikane köögiviljalisand sobib hästi grillitud roogade juurde.

Suvised äädikakartulid

•    1 kg väikseid varajasi kartuleid

•    2,5 dl valge veini või õunaäädikat

•    2–3 sl võid

•    meresoola ja musta pipart

•    soolahelbeid, hakitud värsket murulauku

Pese-puhasta kartulid hoolega. Pane potti koos äädika ja supilusikatäie meresoolaga. Lisa nii palju vett, et kartulid oleksid üleni veega kaetud. Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust ja keeda 20–25 minutit, kuni kartulid on pehmed. Nõruta hoolega, siis lõika kartulid pooleks.

Kuumuta või suurel praepannil tugeval kuumusel. Lisa kartulid, maitsesta soola ja pipraga. Prae, panni aeg-ajalt raputades, kuni kartulid on krõbedad ja kuldpruunid – umbes 8–10 minutit. Puista peale soolahelbeid ja hakitud murulauku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles