Lugeja küsib: kas mesi on tervislikum kui suhkur?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kas suhkru asemel peaks eelistama alati mett, sest see on tervislikum kui suhkur?» uurib lugeja portaalis You Beauty.

Vastab toitumisnõustaja doktor Keith Kantor

Suhkur on suhkur. Ja mesi on (peamiselt) suhkur. Aga kui võrrelda neid kahte tervislikkuse seisukohast, siis tasub tõepoolest eelistada mett.

Selleks, et keha saaks toitu kütusena kasutada, muudab ta selle glükoosiks. Mida keerukam toit - täpsemalt süsivesikud – on, seda rohkem vaeva peab keha nägema, et seda lagundada. Suhkur koosneb glükoosist ja fruktoosist, mida leiab paljudest puuviljadest. Seda lagundab organism väga kiiresti, mistõttu kasvab veresuhkru tase selle söömise järel hüppeliselt. Mida keha kohe ära ei kasuta, talletatakse rasvana.

Mesi koosneb samuti peamiselt suhkrust, kuid glükoosi osakaal selles on väiksem kui fruktoosi osakaal. Lisaks on selles veel oma 20 teist suhkrut ja dekstriin, mis on tärkliserikas kiudaine. See tähendab, et kehal kulub kõige selle lagundamiseks rohkem energiat ja lõpptulemusena talletab organism vähem kaloreid kui näiteks suhkru söömisel.

Mees on ka mikroelemente, mille sisaldus sõltub sellest, kust mesilased õietolmu korjavad. Nõnda on selles mineraale nagu tsink ja seleen, aga ka vitamiine.

Magusaga tasub alati piiri pidada, aga kui kõhkled, kas lisada tee sisse lusikatäis suhkrut või mett, siis eelista viimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles