Kuidas saada oma kehaga sõbraks?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alusta kolme lihtsa harjutuse praktiseerimisega iga päev ja sa märkad, kuidas oma kehasse armuma hakkad.

Kuidas armastada ja olla armastatud, kasutades iidset tantra kunsti? Kas oled unustanud, kuidas suhelda oma keha ja vaimuga? Kas oled oma keha kunagi tänanud? Intiimne suhe iseendaga põhineb teadlikkusel ja omaksvõtul. Teadlikkus ja kaastunne aitavad avada endassetõmbunud hinge, leevendada karmi enesekriitikat ning tunda ära ja usaldada oma sisemist häält.

Tuleb õppida olla parim sõber oma kehaga, sest sinu keha on sinu kodu. Igapäevaste kohustuste hulka peaks kuuluma ka tema eest hoolitsemine, tervisliku ja puhtana hoidmine nii seest kui väljast. Keha tuleb armastada ja tänada, et ta su elu võimalikuks teeb.

1. Ookeani hingus

Harjutus aitab ühendust saada sinu sisemise tuumaga, sinu tõelise olemusega, kust tuleb muutumise jõud. Harjutuse tegemiseks heida pikali mugavasse asendisse, kõverda põlved nii, et su alaselg toetaks vastu maad ja pane käed kõhu peale. Hinga sügavalt sisse, kuni kubemeluuni, väljahingamisel keskendu kõhu lõdvestamisele. Mõtle kogu pinge hajumisele ja lahti laskmisele oma alakehas. Vabasta ja ava pisut suu ja hinga häälega («aaahh») välja. Tee seda vähemalt 10 korda järjest. Üheks võtmeks, kuidas end armastama hakata, on negatiivseid mõtteid vähem mõelda ja see harjutus aitab häiriva jutuvada mõtteist eemale hoida.

Kuigi lame kõht on ihaldusväärne, aga ümar kõht paneb kulmu kortsutama, tuleks vahel lasta see siiski vabaks, mitte pingeliselt sees hoida. Treeningul mõjub selle sees hoidmine lihastele hästi, kuid mitte armatsedes, iseenda või partneriga. Vabasta oma kõht ja tee ookeani hinguse harjutust iga päev.

2. Vaikus

Vaikust tuleb otsida ei kusagilt mujalt kui iseenda seest. Kaasaegses kiires ja mürarohkes maailmas ei ole lihtne vaikust oma elus tasakaalus hoida. Tantra õpetab, kuidas vaikuses enda sisemist häält kuulda, leida tee oma tõelise olemuse juurde ning kuidas seda igapäevaelus säilitada. Hoidmaks vaikust ja rahu eneses ka pingelistel hetkedel tööl, hõivatuna pereeluga ja olmeprobleemidega, aitab ookeani hinguse harjutus vaigistada negatiivsed mõtted ja meditatsioon seda vaikust hoida. Kui sul ei ole aega ja oskusi mediteerimisega algust teha, on võimalik soodsaid hetki ja juhendamist leida peagi algaval Tantrafestivalil, kus jagatakse suuniseid ja meetodeid, mis aitavad otsijail leida vaikuse. Tantra õpetab sukelduma oma vaikuse templisse ja sealt mitte lahkuma, ka kõige tormilisematel hetkedel sinu elus.

3. Avalda armastust

Räägi oma kehaga iga päev - tee seda kohe, hommikul ärgates. Ütle, et ta on ilus ja täna teda, ole kaastundlik, saa oma kehaga sõbraks. Negatiivsete mõtete asemel ole avatud võimalusele hakata oma keha armastama. Pigem ütle, et saad oma keha vormi, kui et teda vihkad. Kui sa kohe ei suuda väita, et armastad teda, kui see ei tule südamest, siis alusta näiteks nii: «Ma õpin oma puusi (rindu, jalgu, juukseid jne) armastama», mitte: «Ma armastan oma puusi» või «Ma olen oma keha sõber ja ma ei saa ilma temata elada». Õpi armastama oma keha sellisena nagu ta hetkel on, sest muutes oma tegusid ja tõekspidamisi, on võimalik muuta ka keha, teda samal ajal armastades. Suhe oma kehaga peaks olema tõeline rõõm ja nauding. Kohtle teda kui vana sõpra, kellele pakud alati parimat tervislikku toitu. Tantsi temaga, ole rõõmus, õpi temaga armatsema, hoolitse ta eest, paku talle naudingut ja lase puhata.

Alusta oma kehaga rääkimist ühest minutis korraga. Tasapisi pikendades aega viie minutini, korda vestlust päeva jooksul veel. Tee nii iga päev juba hommikul ärgates.

Saades sõbraks oma keha ja vaimuga, oled teadlikum oma mõtetest ja tunnetest ning kuidas sinu keha neid väljendab. Valud, haigused, sõltuvus (alkohol, liigne söömine, suhkur, narkootikumid jne) ja muud vaimsed ja füüsilised probleemid on need ravitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles