Füsioterapeut: turvahällis olgu laps ainult autosõidu ajal

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamasti teavad vanemad, et turvahällis olemine ei ole lapse seljale hea, kuid sellegipoolest müüakse näiteks turvahälli rattaid, mis võimaldavad hälli suisa vankri asemel kasutada ja paljud hällid ka kiiguvad, julgustades last sõiduvälisel ajal pikalt turvahällis hoidma.

Lastefüsioterapet Kadri Englas selgitab Emmede klubis, et turvahälli tohib ja loomulikult peabki kasutama, kuid seda siiski ainult autosõidul, kindlasti mitte muul ajal või otstarbel.

Last ei tohiks pikalt turvahällis hoida samadel põhjustel, miks võiks hoiduda näiteks lamamistooli kasutamisest: pealesunnitud piiratud liikumisvõime pärsib beebi arengut ja surub tema lülisamba ebatervislikku kumerasse asendisse, mis takistab ka vaba hingamist.

Et autosõit oleks lapsele võimalikult ohutu ja tervislik, tuleks Englase sõnul tähele panna, et turvahäll ei oleks lapsele liiga väike ega suur. Lapsel ei tohi olla turvahällis võimalust viltu vajuda, keha asend peab olema sümmeetriline.

Mõnel turvatoolil on olemas lisapolstrite võimalus, mida saab kasutada väiksema lapse asendi korrigeerimiseks. Käepärane võimalus on kasutada selleks titatekke või käterätte, mis on keeratud rulli. Nende kasutamisel peab kindlasti jälgima, et need ei satuks lapse näo ette ning ei takistaks hingamist. Laps peab turvahällis alati olema rihmadega kinnitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles