Kuidas ebatervislikus suhtes toime tulla?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mürgine suhe võib olla üks emotsionaalselt laastavamaid kogemusi. See muudab jõuetuks, vihaseks, murelikuks ja tekitab stressi. 

Ebatervislikud suhted on emotsionaalselt kurnavad ja segadust tekitavad. On aegu, kus tundub, et me ei suuda iial taastuda partneri halvast käitumisest. Yourtango.com toob välja neli proaktiivset viisi, kuidas taolise suhtega toime tulla:

1) Sea oma piirid – Kui partner käitub sinuga ilma põhjuseta halvasti, võid sattuda segadusse ja endas kahtlema hakata. Tegemist on emotsionaalse manipulatsiooniga, mille tagajärjel tekib tunne, et sinu käitumine, tunded ja mõtted on valed. Oluline on aru saada, millal partner sinuga mürgiselt käitub ning ennast taolistes olukordades kehtestada, öeldes näiteks «Ära räägi minuga sellisel viisil!» või «Sinu kommentaar ei meeldi mulle.». Hea on oma argumente põhjendada ja lisada, et kui ta ennast ei paranda, siis sa lahkud tema juurest. Kui sa oled väga ebatervislikus suhtes, siis partner ei pruugi sinu piiridega enamik ajast arvestada. Sa pead olema väga järjepidev ja endale kindlaks jääma.

2) Kehtesta vahemaa – Olenemata sellest, kas su partner austab sinu seatud piire või mitte, on oluline kehtestada teatud vahemaa enda ja tema vahel. Sellega saad sa võimaluse keskenduda iseendale ja tegeleda oma asjadega, mida sa ebatervislikus suhtes teha ei saa.

3) Keskendu iseendale - Muuda enda eest hoolitsemine igapäevaseks kohustuseks. Alusta näiteks iga päeva meditatsiooni ja palvega. Tee joogat, mine jooksma või harrasta muud sporti. Söö rohkem puu- ja juurvilju ning vähem töödeldud toitu. Väga oluline on hoolitseda nii oma keha kui ka vaimu eest.

4) Otsi tuge – Ebatervislikud suhted on emotsionaalselt kurnavad ja oluline on leida toimetulekuks tuge. Pöördu nõustaja poole, kelle erialaks on suhted ja piiride kehtestamine. Abiks on ka sarnases olukorras viibivate inimestega konsulteerimine. Suureks toeks saavad olla otseloomulikult ka sõbrad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles