Viis tervislikku põhjust, miks tasuks hommikuti varem ärgata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järjest rohkem leitakse teaduslikke tõendeid selle kohta, et varajane ärkamine mõjutab positiivselt energiataset, meeleolu ja treeningharjumusi.

Järgnevalt on välja toodud viis head põhjust, miks tasuks hommikul varem ärgata, kirjutab Women's Health Magazine.

Varajased ärkajad ei jäta trenni vahele. Inimesed, kes armastavad hommikuti kauem magada, jätavad tõenäolisemalt trenni vahele kui varajased ärkajad. Sama uuring tõestas ka seda, et hiljem ärkavad inimesed istuvad päeva jooksul rohkem.

Varajased ärkajad on rõõmsamad. 2012. aasta uuring näitas, et varajased ärkajad on õnnelikumad ja positiivsemad kui need, kes kauem magavad. Varajased ärkajad on ka tervislikuma eluviisiga, tõenäoliselt seetõttu, et nende päevakava on paremini sünkroonis ühesast viieni süsteemiga, mille ümber enamik ühiskonnast tiirleb.

Varajased ärkajad on asjalikumad. Need, kes varakult voodist tõusevad, nõustuvad rohkem väidetega, mis väljendavad tegutsemist ja enesekindlust (nt «Ma tunnen, et kontrollin ise seda, mis minu elus toimub»).

Varajased ärkajad toituvad tervislikumalt. Uuringud on näidanud, et hommikuti kauem magavad inimesed tarbivad päeva jooksul 248 kalorit rohkem kui varajased ärkajad. Nad söövad ka rohkem kiirtoitu ning nende menüüs on poole vähem värskeid puu- ja juurvilju. Samuti on kindlaks tehtud, et kauem magavatel inimestel on kõrgem kehamassiindeks.

Varajastel ärkajatel on madalam depressiooni risk. 2013. aastal Saksamaal tehtud uuringus leiti seos depressiooni ja hommikuti kaua magamise vahel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles