Depressioonile võivad viidata varjatud sümptomid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringute järgi tarbivad tänapäeval 11protsenti täiskasvanutest regulaarselt antidepressante. Kahjuks peetakse depressiooni sageli ekslikult suhteliselt leebeks vaimse tervise seisundiks.

Depressioon - alahinnatud haigus

Tegelikkuses ei tohiks depressiooni alahinnata, sest haigus on hakanud maailmas aina rohkem levima ja sellega kaasnevad tagajärjed muutunud tõsisemaks. Depressiooni all kannatab tänapäeval ligikaudu 350 miljonit inimest ja see võib tabada ka kõige edukamaid inimesi, vahendab Psychology Today. Paljud nendest ei julge otsida abi või kahtlevad ravi toimimises. Tihti ei oska depressiooni all kannatavate inimeste lähedased nendega probleemist rääkida või ignoreerivad seda. Tegelikkuses vajavad depressioonihaiged lähedaste abi ja palju tähelepanu, et nad tunneksid ennast olulise ja armastatuna.

Depressioonile viitavad varjatud sümptomid

Üldtuntud on arvamus, et depressioon põhjustab lootusetuse tunnet ja enesehaletsust, kuid nende põhjal on keeruline haigust tuvastada. Kõik inimesed on vahel kurvad või segaduses, aga see ei pruugi alati viidata depressioonile. Tegelikkuses seisavad depressiooni all kannatavad inimesed silmitsi mitmete katsumustega ja haigus võib väljenduda ka teiste sümptomitena:

  • Pidevad probleemid suhetes – Uuringute järgi on depressioonis inimestel suurem tõenäosus abielu lahutada ning ka nende abikaasadel on suurem tõenäosus haiguse all kannatada. Ohvrid võivad tihti oma vaimsetes häiretes süüdistada väliseid faktoreid ja teisi inimesi, eriti oma abikaasat või lapsi.
  • Viha – Depressiooni ajal esineb inimestel tihti vihasööste, eriti aga meestel. Tegemist ei ole pelgalt ärritumisel tekkinud vihaga, mis võib esineda kõigil inimestel. Depressioon võib põhjustada tõsiseid ja ootamatuid vihahooge, mis on tavaliselt suunatud just lähedastele inimestele. Osad depressiooni all kannatavad inimesed tunnevad aga viha just enda peale ning elavad seda sissepoole.
  • Liiga palju või liiga vähe magamine – Depressioon mõjutab unekvaliteeti väga suurel määral. Osad selle all kannatavad inimesed võivad magada järjest väga pikalt, kuid on endiselt väsinud ja kurnatud. Teised võivad olla nii rahutud, et ei suuda korralikult magada nädalaid. Paljudel depressioonis inimestel on uni häiritud ja näevad sageli õudusunenägusid.
  • Raskused tööl – Depressioon põhjustab enesehaletsust, süütunnet, ebakindlust ja pidevat kurbust. Need emotsioonid võivad muuta ka kõige lihtsamad ülesanded kurnavaks. Mõned depressiooni all kannatavad inimesed võivad lõpetada korralikult tööl käimise või neid vallandatakse halva töökvaliteedi pärast.
  • Moonutatud mõtlemine – Depressioonis inimestel on kalduvus negatiivsusele, mis võib moonutada nende mõtlemist. Näiteks võib haiguse all kannatav advokaat olla nii negatiivselt häälestatud, et ta ei näe oma töös juhtumeid enam objektiivselt. Negatiivne mõtlemine on emotsionaalne katsumus; see mõjutab kõiki sinu tegevusi ja võib laastada enesekindlust ning depressiooni süvendada.

Ravi

Enamasti kasutavad depressioonis inimesed haigusega võitlemiseks antidepressante. Arvatakse, et professionaalsed ravimitega saadakse haigusest kiiresti jagu, kuid alati see ei pruugi nii olla. Ravimite valik on väga suur ja need mõjuvad inimestele erinevalt. Mõned inimesed peavad katsetama mitmeid erinevaid antidepressante või ravimite kooslusi, et lõpuks midagi mõjuks.

Vaimse häirena on depressioon seotud ajutegevusega, kuid elukeskkond võib haigust suurel määral süvendada. Töötul inimesel on suurem tõenäosus depressiooni all kannatada kui inimesel, kes teeb endale meelepärast tööd. Probleemid suhetega, rahalised mured, lein, traumad ja muud katsumused suurendavad depressioonile kaldumise ohtu. Arstid peavad aitama depressiooni all kannatavatel inimestel leida endale nii õiged ravimid kui ka sobiva elustiili. Mõnikord võtab see palju aega, sest eluraskuste lahendamine võib olla pikk protsess.

Vaatamata nendele katsumustele on tervenemine täiesti võimalik. Kui sina või sinu lähedane kannatab depressiooni all, pöördu ravi saamiseks spetsialisti poole. Kui keskenduda haigusega võitlemisele ja lootust mitte kaotada, võib su elu palju paremaks muutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles