Suvine eine murul

Tiina Kolk
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piknik katuseterrassil: mõnusa äraolemise loovad Ene Parsi disainitud lapitekk (120 eurot, Katariina Gildi lapikoda) ja linased padjakatted (15 eurot, Katariina Gildi lapikoda), linikud, salvrätid, käterätikud (1,80–11 eurot Liliina vabrikupood), Zacki roostevaba leivakauss (55,99 eurot, Tallinna Kaubamaja) ja salati serveerija (19,99 eurot, 
Tallinna Kaubamaja); Guzzini kann ja klaasid (13, 40 eurot ja 3,90 eurot, Tallinna Kaubamaja), roostevabast kauss (1,40 eurot, Tallinna Kaubamaja) ja kruus (1,40 eurot, Tallinna Kaubamaja), puidust õunakujuline lõikelaud (6,10 eurot, Tallinna Kaubamaja), Guzzini salatikauss (9,90 eurot, Tallinna Kaubamaja), Bugatti kaanega salatikauss (19, 90 eurot, Tallinna Kaubamaja) ja salatitangid (16,90 eurot, Tallinna Kaubamaja), metallist söögiriistade hoidja (4,10 eurot, Tallinna Kaubamaja).
Piknik katuseterrassil: mõnusa äraolemise loovad Ene Parsi disainitud lapitekk (120 eurot, Katariina Gildi lapikoda) ja linased padjakatted (15 eurot, Katariina Gildi lapikoda), linikud, salvrätid, käterätikud (1,80–11 eurot Liliina vabrikupood), Zacki roostevaba leivakauss (55,99 eurot, Tallinna Kaubamaja) ja salati serveerija (19,99 eurot, Tallinna Kaubamaja); Guzzini kann ja klaasid (13, 40 eurot ja 3,90 eurot, Tallinna Kaubamaja), roostevabast kauss (1,40 eurot, Tallinna Kaubamaja) ja kruus (1,40 eurot, Tallinna Kaubamaja), puidust õunakujuline lõikelaud (6,10 eurot, Tallinna Kaubamaja), Guzzini salatikauss (9,90 eurot, Tallinna Kaubamaja), Bugatti kaanega salatikauss (19, 90 eurot, Tallinna Kaubamaja) ja salatitangid (16,90 eurot, Tallinna Kaubamaja), metallist söögiriistade hoidja (4,10 eurot, Tallinna Kaubamaja). Foto: Liis Treimann

Taas on saabunud suvepiknike aeg, mil vahva seltskonnaga kusagil järvekaldal, metsaservas või mererannal lõbusalt aega veeta ja keha kinnitada.

Paljudele kangastub seoses piknikuga Édouard Manet’ kuulus maal «Eine murul» või romantilised kaadrid mõnest inglise või prantsuse kostüümidraamast. Oludest ja seltskonnast sõltuvalt võib selline ettevõtmine tänapäeval tähendada kiirpõiget looduse rüppe või põhjalikult ettevalmistatud sündmust, kus kõik – sihtkoht, tegevused, söögid-joogid jms – on pisiasjadeni paika pandud.

Andunud piknikupidajad on endale aastatega ilmselt korraliku varustuse soetanud: mõnusad tekid-padjad-pleedid, laudlinad ja salvrätid, pajalapid ja -kindad, korvid ja kandikud, vastupidavast materjalist anumad, kaasaskantavad grillid, termokastid ja -kotid, külmapatareid.

Isegi paljud plastipõlgajad on ostnud mõned Kozioli, Guzzini vm firma nägusa tehismaterjalist taldriku, kannu, kausi jne. Kõige muretum on lõkke juures kasutada siiski metallnõusid, sest siis pole hirmu, et anum kuumuse käes sõrmede vahel kokku sulab. Samal põhjusel võiks eelistada ka looduskiust käterätikuid, laudlinu jne. Rakveres asuva Liliina vabriku disaineri Katrin Trummi sõnul kasutatakse nende ettevõttes kõikide köögitekstiilide valmistamisel vaid naturaalsetest materjalidest kootud linase-puuvilla segu kangaid.

«Puuvill annab meie toodetele pehmuse, linane tugevuse ja vastupidavuse. Mõlemad materjalid imavad hästi niiskust – seega on see ideaalne kooslus kvaliteetsele köögirätikule,» selgitas Trumm. «Kui alguses võib linasesegune rätik tunduda pisut kare ja isegi vetthülgav, siis pärast paari pesukorda tulevad materjali head omadused välja.»

Liliina toodete värvivalik ulatub looduslähedastest erksateni.

Inspireerivaid ideid, kuidas põnevaid väljasõite korraldada, mida piknikel teha ja milliste toitudega osalejaid võluda, leiab Mari-Liis Liloveri hiljuti ilmunud raamatust «Piknikule!».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles