14 toitu, mis teevad toimekamaks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mälu veab alt, söö rasvarikast kala.
Kui mälu veab alt, söö rasvarikast kala. Foto: SCANPIX

Juba aastaid oled kuulnud väljendit, et oled see, mida sööd. Tõepoolest, toit mõjutab inimest väga palju, tahame me seda või mitte.

Teadlikult toitudes on võimalik oma enesetunnet muuta. Business Insider koostas nimekirja toitudest, mille söömine muudab inimese produktiivsemaks.

  • Iga mari on supermari. Marjades sisalduvad antioksüdandid võivad parandada mälu ja koordinatsiooni. Marjade söömine aitab ajul vananemisega paremini toime tulla.
  • Kui sööd marju koos rasvarikaste Kreeka pähklite või avokaadoga, hoiad oma aju rakumembraanid «nooruslikult paindlikud».
  • Munades sisalduv B4-vitamiin koliin turgutab mälu ja kiirendab reaktsiooni.
  • Lõhes on oomega-3-rasvhappeid, valke, rauda ja B-vitamiine, mis toetavad mälu, aitavad paremini meenutada, arutleda ja keskenduda.
  • Baklažaani söömine parandab ajurakkude ja signaalmolekulide vahelist koostööd, mistõttu paraneb taiplikkus.
  • Kohvis leiduv kofeiin turgutab mälu ja aitab ka silmalaugude spasmide vastu (mis võib kimbutada arvutikasutajaid). Kofeiinis on lisaks antioksüdante ja aminohappeid.
  • Tumedal šokolaadil on antioksüdantsed omadused, mis suurendavad endorfiinide tootmist organismis. See aitab paremini keskenduda. Piimašokolaadil on ka positiivne mõju, selle söömine muudab reaktsiooni kiiremaks ja parandab nii verbaalset kui visuaalset mälu.
  • Tasub juua ka rohelist teed, mis teeb head kogu närvisüsteemile.
  • Ka jogurt teeb imesid – selles on valke, ohtralt mineraale ja probiootikume, mis teevad head seedesüsteemile.
  • Tumerohelised salatid on tõelised vitamiinipommid, kuid neis on ka palju mineraale ja fütotoitaineid. Näiteks raud aitab aju hapnikuga varustada ja parandab kognitiivset kontrolli.
  • Tööl küll alkoholi juua ei tasuks, kuid muul ajal võib kasu tulla sellest, et punane vein parandab lühimälu ja motoorseid oskusi.
  • Pruunis täisterariisis on rikkalikult vitamiine ja mineraale, mis samuti kognitiivseid võimeid turgutavad.
  • Kuumas kakaos on antioksüdante, mis kaitsevad ajurakke oksüdatiivse stressi eest.

Millised toidud teevad vähemproduktiivseks?

  1. Väga suhkrurikkad toidud nagu limonaad, kommid vms võivad muuta inimest nõrgaks, närviliseks ja hajameelseks.
  2. Rasvane kiirtoit võib muuta uniseks ja muuta töötempo aeglasemaks.
  3. Liiga vähene söömine mõjutab samuti produktiivsust, sest informatsioon jõuab ajju aeglasemalt – halvenevad reaktsioonikiirus ja mälu.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles