Millistes köögiviljades on kõige rohkem valke? (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tavaliselt ei peeta köögi- või kaunvilju kõige silmapaistvamateks valguallikateks, kuid leidub salakavalaid köögivilju, milles on päris korralik kogus valke.

Oluline on aga teada, et taimedes olevad valgud on «mittetäielikud», mis tähendab, et neis ei leidu kõiki vajalikke aminohappeid. Selleks, et su keha saaks erinevat tüüpi aminohappeid ja valke, lisa oma toitudele järgnevaid köögivilju, kirjutab Women's Health Magazine.

Herned. Pooles tassis hernestes on umbes 3,5 grammi valke. Kui soovid vahelduseks mõnda uut retsepti proovida, siis valmista näiteks värvilise näoga risoto, mille koostisosade hulgas on ka 200 grammi rohelisi herneid. Retsepti leiad siit!

Spinat. Pooles tassis spinatis on 3 grammi valke. Kui see pole sinu jaoks piisavalt veenev põhjus, miks rohkem spinatit süüa, siis loe siit, mille poolest on spinat veel kasulik. Smuutisõpradele on välja pakkuda aga mõnus mango-spinati smuuti, mille retsept on siin

Küpsetatud kartul. Keskmise suurusega küpsetatud kartul sisaldab umbes 3 grammi valke. Valmista näiteks ahjukartuleid, millele annavad maitse Parmesani juust ja trühvliõli, retsepti leiad siit

Brokoli. Brokolis on nii kiudaineid (2,6 grammi poole tassi kohta) kui ka valke (2 grammi portsjoni kohta). 

Rooskapsas (ehk brüsseli kapsas). Rooskapsas pole kõige populaarsem toiduaine, kuid toiteväärtuse poolest on need pisikesed kapsad superstaarid: pool tassi rooskapsaid sisaldab 2 grammi valke, 247 milligrammi kaaliumit ja 110 mikrogrammi K-vitamiini.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles