Laste laagrisuvi maksab rohkem kui mullu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fän Clabi Käsmu lastelaagri lapsed eelmisel aastal mere ääres.
Fän Clabi Käsmu lastelaagri lapsed eelmisel aastal mere ääres. Foto: Krista Dreger

Pea poolte vaadeldud lastelaagrite osavõtutasu on eelmise suvega võrreldes suurenenud, kuid korraldajate sõnul tuleb huvilisi aasta-aastalt aina juurde.

Kümneaastane Endrik otsustas koos vanematega, et läheb sel aastal Taevaskoja noortelaagrisse. Koht tundus uus ja huvitav, kuna varem oli poiss ainult Kurgjärvel ujumislaagris käinud.

«Ta tahtis rohkem midagi suvelaagri moodi ning siis me vaatasime ja otsisime ja leidsime neid terve hunniku,» rääkis Endriku isa, ettevõtja Ekke Einberg.

Isa sõnul sai valiku tegemisel määravaks laagrit tutvustav video. «Taevaskoja eripära oli see, et nad olid võtnud vaevaks teha video ja selle kodulehele üles riputanud, kus lapsed rääkisid, kui tore neil seal on olnud,» lausus Einberg.

Lisaks oli Taevaskoja laagri kodulehel kogu vajalik info kohe üleval. «Spordilaagris käib ikka hirmus trennitegemine. Mitte et see kuidagi paha oleks, aga tänavu otsustasime lihtsalt sedasi,» lausus Einberg. Endriku kaheksapäevane vahetus maksab 145 eurot.

Riigikogu liige Liisa-Ly Pakosta kolmest tütrest ja kahest pojast peab praegu suvelaagri plaani kolm. Kaks pisemat veel laagrisse ei lähe. Teistest suurem, 16-aastane ootab praegu tagasisidet malevast.

Laager on kallis lõbu

«Meil käib parasjagu lastega arutelu just sel teemal,» ütles Pakosta. Kindel on see, et üks lastest läheb Kadrinasse vibulaagrisse. «Vibulaager toimub meie maakodu lähedal ja teistelt lastelt tuli info, et see on igavesti äge. Laps käis ka eelmisel suvel seal, jäi väga rahule. Lapsi juhendab Eesti meistersportlane vibulaskmises Kadi Koort ja saab harjutada vibulaskmist, mis poistele muidugi väga meeldib,» kirjeldas Pakosta.

8- ja 12-aastastel poistel on soov minna jalgpallilaagrisse ning õhus on ka noorkotkaste laager.

«Poisid mängivad Levadias jalgpalli ja tuli kiri, et trenni kaudu korraldatakse suvist spordilaagrit. 23 eurot maksab päev – me siin natukene arutame selle üle, aga osalemine on ülimalt tõenäoline,» lausus Pakosta.

Noorkotkaste suvelaagri kohta ei ole infot veel tulnud. «See on tavaliselt olnud kõige toredam laager üldse, sest see on ainukene asi, mis on olnud tasuta ja hästi toredasti korraldatud.»

Pakosta tõdes, et lastelaagrid on kallid ja paraku mitte igaühele taskukohased. «Kui nüüd hakata lihtsalt internetist mingit laagrit võtma, siis tunduvad hinnad väga kõrged. Aga tegelikult sellise laagri korraldamine ongi väga kallis. Ei saa eeldada, et lastelaager oleks pika suvevaheaja lahendus.»

Mittetulundusühingu Fän Clab korraldatud kolme laagrisse on sel suvel oodata ligikaudu 200 last. Möödunud aastaga võrreldes on laagrite hind tõusnud 111 eurolt 135 eurole. Tallinlased saavad MTÜ Fän Clabi laagrites käia soodsama hinnaga – 119,40 euro eest –, kuna neid toetab Tallinna spordi- ja noorsooamet.

«Meil on projektlaager ja laager rendib majutust ning kuna rendihind on oluliselt tõusnud, muutus ka laager kallimaks. Samuti on tõusnud toitlustuse maksumus,» põhjendas Fän Clabi laagrite korraldaja Krista Dreger.

Dregeri sõnul on vabu kohti veel Käsmu käsitöölaagris ja looduslaagris, viimasesse ootab ta lisaks umbes kümmet kuni 12-aastast vene last. «Näen tõesti vaeva, et vene lapsi laagrisse leida,» lausus naine.

Nimelt on Käsmu looduslaagris loodud omaette väike grupp ning üks laagrimaja on eraldi vene lastele koos vene õpetajaga. «Kuue päeva jooksul täiendame noorte oskusi eesti keele kasutamiseks ja eestikeelses keskkonnas toimetulemiseks,» selgitas Dreger.

Huvi on suurenenud

Keeleõpperühmale taotleb Dreger integratsiooni ja migratsiooni sihtasutuselt Meie Inimesed toetust. Kui raha saadakse, siis tehakse vene lastele eraldi ekskursioonid. «On olnud päris palju läbirääkimisi erinevate kohtadega. Üks variant oleks, et meile tuleks Rakvere politseimuuseum külla ning lähme Palmse mõisa. Siis ootame Sagadi looduskooli külla ja tahame meremuuseumisse minna,» lausus Dreger.

Mittetulundusühing Taimaut ootab laagritesse umbes 250–270 last, kirja on end pannud 225. Laagri juhataja, spordiinstruktor ja kasvataja Taigur Tooming kinnitas, et huvi nende laagrite vastu iga aastaga aina kasvab.

«Kloogaranna laagri maksumus tõusis nüüd 3 euro võrra. Hinda oli lihtsalt majanduslikult vaja tõsta. Lapsi on palju, nagu ka kulutusi,» ütles ta.

Taevaskoja ja Mammaste noortelaagri juhataja Anni Tetsmann kinnitas, et huvi Taevaskoja noortelaagri vastu on viimase paari aastaga kasvanud. Eelmisel suvel suurenes laagriliste arv 20 protsendi võrra ja ka selleks suveks on tänase seisuga rohkem laagrikohti broneeritud kui aasta tagasi samal ajal. Kokku oodatakse laagrisse 560 noort.

Viimasel kolmel aastal ei ole laagrituusiku maksumus suurenenud – sõltuvalt laste vanusest jääb hind vahemikku 130–160 eurot.

Pariisi laste suvelaagri projektijuht Kaidi Bork tõdes, et neil on hinnad eelmise aastaga võrreldes jäänud pigem samaks. «Hind võis isegi langeda, sest riiklik dotatsioon tõusis. Sellega seoses läks laager lapsevanemate jaoks isegi natuke odavamaks,» lausus ta. Näiteks ratsutamisrühmas osalemine maksab Pariisi laste suvelaagris 173 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles