Hea põhjus, miks mehed peaksid rohkem kodutöid tegema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kallid naised, kuidas teie suhtute sellesse, kui mehed ütlevad, et võivad ka kodutöid teha, et naist aidata? Kas kodutööde tegemist peaks võtma kui «naise aitamist» või on see enesestmõistetav, et ka mees aitab oma kodu eest hoolt kanda või valmistab mõnikord süüa?

Kuigi leidub palju mehi, kes teevad oma osa kodustest majapidamistöödest, on karm tõsiasi see, et suurem osa kodutöid jäävad siiski naise teha. Ent see võib peagi muutuda. Nimelt British Columbia ülikooli teadlased tegid kindlaks, et meeste kodutööde tegemise harjumus mõjutab ka nende järeltulijaid, kirjutab Glamour.

Uuringu viisid läbi psühholoogid, kes leidsid, et kui mehed teevad rohkem koduseid töid, siis nende tütardest kasvavad tõenäolisemalt ambitsioonikamad ja suuremate juhiomadustega naised.

Uuringu üks autoritest Alyssa Croft selgitas, et mida rohkem täitsid emad kodus traditsioonilisi soorolle, seda enam kujutasid ka lapsed ette, et täidavad tulevikus taolisi soostereotüüpseid ülesandeid. Ent kui isad lõid kodutöödes rohkem kaasa, siis nende lapsed uskusid, et suudavad tulevikus koduseid töid ja karjääri tasakaalustada.

Kuigi tütarde tõekspidamisi ja maailmavaadet mõjutab mõlema lapsevanema käitumine ning tegevused, täheldasid psühholoogid, et isade koduste tööde tegemine avaldas tütardele kõige rohkem mõju.

Croft sõnas, et kodutööde võrdne jagamine on oluline ja sellest tuleks rohkem rääkida, kuid samas peavad mehed olema valmis ka tegutsema, mitte ainult lubadusi andma, et naisi rahustada.

Uuringus osalesid 7-13-aastased lapsed ja nende vanemad. Üheks olulisemaks avastuseks pidasid teadlased seda, et nii lapsed kui ka vanemad seostavad koduseid töid endiselt pigem naiste kui meestega. Antud uuring tuletab meile hästi meelde, et ka kõige tühisematel ja pisematel asjadel võib olla suur mõju järgmisele generatsioonile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles