Lihtsad kaalulangetamise nipid algajatele

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teksased ei valeta. Kui oled end märkamatult veidike käest lasknud, siis hakkab püksivärvel kahtlemata kaeblikult alarmi andma. Ehk oleks paras aeg oma igapäevased harjumused üle vaadata ja elustiili muuta?

Kui tahad kaalus alla võtta, kuid ei tea, kuidas sellega algust teha, siis siin on sulle viis nõuannet, millest võiks alustada, soovitab PopSugar.

Päevane kalorite hulk

Kaalulangetuse esimeseks põhimõtteks võiks olla kalorite defitsiidi tekitamine. Umbes 0,4 kilogrammi kaotamiseks tuleks menüüst välja jätta umbes 3500 kilokalorit, mis tähendab, et päevast kalorite tarbimist võiks vähendada 500 kilokalori võrra. Kui teed iga päev trenni või liigud ringi ja sööd päevas 500 kalorit vähem, kaotad nädalaga umbes pool kilo oma kaalust. Toitumise osas võid mõne eksperdiga konsulteerida, kuid päevane kalorite kogus peaks jääma 1200 kilokalori juurde, vastasel juhul muutub ainevahetus aeglaseks.

Jälgi toitumist

Pane hoolikalt tähele, kui palju kaloreid sa sisse sööd. Vaata toiduainete siltidelt kalorite kogust ja kirjuta see üles. Tegelikult võiksid üles kirjutada kõik toiduained, mis sinu suhu jõuavad ja nende kogused. Kaalu end nädalas korra või kaks, et muutustel silm peal hoida.

Mõõda ja korda

Kasuta toiduvalmistamisel mõõtetopsikuid ja -lusikaid ning toidukaalu, et kogused oleksid täpsed. Kui oleme näljased, siis kipume toidukoguseid valesti hindama, seega tasuks kasutada täpseid abivahendeid. Esimestel kuudel tasuks kaaluda kõiki toiduaineid, mida kasutad. Ajapikku jäävad õiged kogused sulle meelde ja peagi oskad silma järgi täpseid koguseid määrata.

Söö viis korda päevas

Selleks, et vältida näljatunnet, mis meid kõiki sööma ajab, planeeri oma päeva kolm suuremat söögikorda ja kaks vahepala. Ajasta kõik söögikorrad vähemalt 2-3 tunniste vahedega. Näiteks nii:

  • hommikusöök - 7.00
  • vahepala - 9.30
  • lõuna - 12.30
  • vahepala - 15.30
  • õhtusöök - 18.30

Ära jäta söögikordi ega vahepalasid vahele, sest sel viisil muutub ainevahetus aeglasemaks ja sa võid kaalus hoopis juurde võtta. Kui oled kaua üleval, võid ühe vahepala võtta pärast õhtusööki, kuid see võiks aset leida vähemalt 1-2 tundi enne uneaega, et sul ei esineks probleeme seedimisega.

Mida süüa?

Igas vahepalas võiks olla piisavalt valke, et näljatunnet rahuldada, kiudaineid, et tekiks täiskõhutunne ja süsivesikuid, et sul oleks energiat. Hommiku-, lõuna- ja õhtusöök võiks sisaldada 300-500 kalorit, vahepalad võiksid olla 150 kalorit. Lõunasöök võiks olla kõige kalorirohkem, et sul oleks pärastlõunal veel piisavalt aega söödud kalorite põletamiseks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles