Joogitootjad loobuvad lastele kahjulikest värvainetest

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eesti kaupluste karastusjookide riiulitel on käimas värvimuutused, sest joogitootjad on asunud välja vahetama limonaadidele ja muudele jookidele värve andvaid aineid.

Coca-Cola vahetas näiteks Fantale iseloomuliku oranžika tooni andva päikeseloojangukollase (E110) välja juba mõnda aega tagasi ja nüüd on Fanta hoopis heledamat värvi. Täna teatas sünteetilistest värvainetest loobumisest ka Saku – nende toodetud VivaFreshi nearwater`id on tehtud nüüd uue retsepti järgi, millest on kahjulikud tooniandjad välja jäetud.

Saku Õlletehase turundusdirektor Kadri Ärm tõi muudatuse põhjusena välja uuringud, mis on kinnitanud sünteetiliste värvainete kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele.

Samad uuringud on ka juulis kehtima hakkava Euroopa määruse aluseks. Määruse järgi tuleb kahjulikke värve sisaldavatele toitudele ja jookidele alates 20. juulist kirjutada hoiatus, et need võivad «avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele».

Kahjulike värvainete sekka on määrusega arvatud varem Fantas sisaldunud päikeseloojangukollane (E110), Tarhunile roheka tooni andev tartasiin (E102), kinoliinkollane (E104), asorubiin (E122), erkpunane (E124) ja võlupunane (E129).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles