Mis on tugevate lihaste saladus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uus uuring näitab, et lihaste parima tervise jaoks tuleb tarbida valke igal toidukorral ja parajal määral.

Enamasti süüakse valke ebaühtlaselt - hommikul liiga vähe ja õhtul liiga palju. Sama selgus ka Texase Ülikoolis tehtud uuringust, mille kohaselt tarbib keskmine ameeriklane 90 grammi valke päevas, kuigi soovituslik on süüa 60 grammi, vahendab iVillage.

Uuringus osalesid täiskasvanud, kel polnud terviseprobleeme. Katseid tehti kahe kontrollgrupiga, millest ühes anti osalisele päeva jooksul ühtlases koguses valke sisaldavaid toitusid, teistele anti neid ebaühtlaselt, suurte erinevustega.

Selgus, et lihaste valgusüntees oli 25 protsenti kõrgem neil katsealustel, kes tarbisid valke ühtlaselt jaotatud viisil.

«Tavaliselt sööme hommikusöögiga väga vähe valke, siis lõunasöögiga natuke rohkem ja õhtusöögiga juba korraga väga palju,» nentis uuringu juht, lihasainevahetuse ekspert Doug Paddon-Jones. «Nõnda ei tarbi me hommikul piisavalt valke efektiivseks lihaskasvuks ja nende taastamiseks, kuid õhtul tarbime jälle rohkem kui ära suudame kulutada,» selgitas teadlane, kelle sõnul oleks inimestele palju kasulikum see, kui nad jaotaksid valgurikaste toitude portsjoneid ühtlasemalt kogu päeva vältel.

«Selleks, et lihaste sünteesi suurendad, ei pea tohutult valke tarbima, kuid neid tuleks süüa teadlikumalt,» lisas ta. «Hommikusöögi puhul soovitan asendada süsivesikud, eriti lihtsuhkrud, mõne kvaliteetse valgutoiduga. Selleks, et 30 grammi valke kätte saada, söö hommikul näiteks peotäis pähkleid, üks muna või joo klaas piima, jogurtit. Sama jälgi ka lõunasöögi ajal ja vähenda valkude tarbimist õhtul.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles