Milline magamisasend on kõige tervislikum?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kvaliteetne ööuni sõltub paljudest teguritest.
Kvaliteetne ööuni sõltub paljudest teguritest. Foto: Wavebreakmedia ltd

Kehv magamisasend võib põhjustada selja- ja kaelavalusid, seedeprobleeme ja isegi enneaegseid kortsusid. Uuri lähemalt, milline asend on kõige parem ja milline kõige halvem.

Parim asend: selili

Hea, sest: selili asend ennetab selja- ja kaelavalusid, vähendab refluksisümptomeid, ei kiirenda kortsude teket ning aitab säilitada rindade nooruslikku vormi, kirjutab Fox news.

Halb, sest: põhjustab norskamist.

Selili magamine on hea kaelale, seljale ja selgroole, sest see on neutraalne asend ja pole sunnitud. Kuna pea on kõhust kõrgemal, on selili magades vähem kõrvetisi. Kortsude teket see asend samuti ei kiirenda, sest miski pole pressitud vastu nägu. Seevastu esineb norskamist kõige rohkem just selili olles.

Teisel kohal: külili

Hea, sest: ennetab kaela- ja seljavalusid, vähendab refluksisümptomeid, on kergem hingata, parim magamisasend rasedatele.

Halb, sest: soodustab kortsude teket ja rindade äravajumist.

Üldisele tervisele on külili magamine väga hea, sest selgroog on sirgelt ja see ei põhjusta ka norskamist. Reflukshaiguse korral on see selili magamise kõrval paremuselt teine asend. Lapseootel naistele on kõige sobivam vasakul küljel magamine, et veri käiks hästi ringi. Kui oled harjunud eelkõige külili magama, eelista tihket patja, et pea saaks piisavalt toestust.

Mitte kõige parem: looteasend

Hea, sest: ei soodusta norskamist, sobiv asend rasedale.

Halb, sest: võib põhjustada kaela- ja seljavalusid, tekitab kortse ja soodustab rindade venimist.

Looteasendis on põlved tõmmatud kõhule ja lõug rinnale. Selline sundasend võib hommikul tunda anda. Lisaks ei lase see takistamatult hingata.. Kui sellest saab lemmikasend, võid kaasa aidata rindade väljavenimisele ja kortsude tekkele. Venita end natukenegi pikemaks, ära uinu jäigalt kerra tõmbunud asendis.

Kõige halvem: kõhuli

Hea, sest: leevendab norskamist.

Halb, sest: tekitab selja- ja kaelavalu, kortse ja rindade venimist.

Kõhuli magades on selgroog painutatud, põhjustades lisapinget lihastele ja liigestele. See omakorda ärritab närve, tekitab valu, tuimust ja pakitsustunnet. Kujuta ette, kui valusaks jääks su kael, kui hoiad seda päeva ajalgi järjest küljele painutatuna 15 minutit järjest. Magades oleks su pea nõnda mitu tundi järjest. Valu ei pruugi ilmneda kohe järgmisel päeval, kuid kehv magamisasend võib ärkveloleku ajal pikalt tunda anda. Kõhuli asend on kõige parem neile, kel on probleeme norskamisega, et hoida ülemised hingamisteed vabana.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles