Naise pihtimus: mõistsin aastaid hiljem, et olin emotsionaalselt vägivaldses suhtes

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Emotsionaalne vägivald ei jäta küll füüsilisi arme, kuid haavad jäävad sellest ikkagi ja võivad rohkemgi haiget teha kui füüsilise vägivalla omad. Füüsilist vägivalda ilma emotsionaalseta reeglina ei esine, kuid ainult emotsionaalset vägivalda võivad paljud naised kogeda.

Suhtetreener Lesli Doares kirjutab portaalis YourTango, et kui tema alustas terapeudina ühe koduvägivallaorganisatsiooni juures, ütlesid paljud tema kliendid, et eelistavad füüsilist vägivalda emotsionaalsele, sest füüsilised armid vähemalt paranevad.

Emotsionaalset vägivalda on keerulisem ära tunda kui füüsilist. Füüsilisi rünnakuid ei saa ignoreerida, kuid verbaalsed ja emotsionaalsed rünnakud võivad olla niivõrd läbimõeldud, et igaüks ei suudagi neid tuvastada.

Doares kirjutab, et mõistab seda hästi, sest oli ise emotsionaalselt vägivaldses suhtes, kuid mõistis seda alles aastaid hiljem. «Ma ei tajunud hästi, millist käitumist peaksin taluma ja milliseid piire seadma, seega ma ei saanud aru, et minu kallal kasutati vägivalda,» tunnistab naine.

Ta meenutab, et nii tema kui ta kallim olid targad, atraktiivsed ja hea haridusega. Ent hoolimata sellest, et nende elu võis väljastpoolt paista ideaalsena, tahtis naine nii väga, et mees teda armastaks ja oli seetõttu valmis taluma seda, et aeg-ajalt mees vältis teda ja kohtles teda nii, nagu naine oleks tema jaoks tühi koht.

«Ma polnud tema jaoks piisavalt hea, et ta mind oma venna pulma kaasa võtaks, kuigi olime selleks ajaks kaks aastat koos olnud. Seksi jaoks kõlbasin ma aga alati, kui temal selleks tuju oli,» kirjutab Doares.

Mehel polnud mingit põhjust, miks oma käitumist muuta, sest tema sai suhtelt kõik, mis tahtis ja millal tahtis. Naine oli kannataja pool, sest tema lasi mehel end halvasti kohelda.

«Mul vedas, et ta mulle kunagi abieluettepanekut ei teinud ja meie elud kasvasid lahku. Ma ei oleks seda hukatuslikku mustrit ära tundnud, kui oleksin ikka veel selle asja sees olnud. Mul võttis paar aastat aega, et mõista, mida ma peaksin tegema, et olla terves ja armastavas suhtes. Ma pidin omaks võtma mõtte, et keegi ei saa mind armastada, kuni ma ise ei armasta ennast,» meenutab Doares.

Mitte keegi pole ära teeninud emotsionaalselt vägivaldses suhtes olemist, aga kui sa juba oled taolises võrrandis, siis sul on selles oma roll. See ei tähenda, et sa poleks paremat väärt, kuid see tähendab, et sa ise lased sel juhtuda. Sa tahad nii meeleheitlikult, et keegi sind armastaks, et sa aktsepteerid igasugust käitumist.

Armastav käitumine tähendab seda, et sind austatakse ja koheldakse hästi. Armastavas suhtes on ruumi sinu hääle ja tunnete jaoks. Aga sa pead olema valmis oma häält kasutama ja oma tundeid austama. See on võtmeks, et murda välja emotsionaalselt vägivaldsest suhtest ja liikuda terve suhte suunas.

Doares tuletab kõigile meelde, et teistelt armastuse ja aktsepteerimise otsimine on võimatu, kui sa ei leia neid kõigepealt iseendast. «Mina õppisin, et kui kõige hullem asi, mis minuga võib juhtuda, on see, et ma jään üksi, siis on kõik tegelikult okei. Ma õppisin, et minu tunded ja hääl on sama olulised kui kõigi teiste omad. Kui ma need kaks mõtet omaks võtsin, olin võimeline armastama ja olema armastatud normaalsel moel.»

Pea meeles, et alles siis, kui sa oled täiesti rahul üksi olemisega, saad sa oma elu teistele avada. Kuni selle mõistmiseni oled sa vastuvõtlik emotsionaalse vägivalla suhtes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles