Maian Kärmas koges rasket sünnitusjärgset depressiooni

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maian Kärmas
Maian Kärmas Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Muusik Maian-Anna Kärmas (36) tunnistas ajakirjale Naisteleht, et pärast lapse sündi pidi ta läbi tegema katsumuse, mida ei soovi kellelegi teisele.

«Minul oli see algus raske. Kuigi sünnitus läks ilusti, laps oli terve ja kõik oli selles suhtes hästi, olin ma ise väga kurnatud. Esimesed märgid depressioonist olid tegelikult juba viimastel raseduskuudel olemas,» mõistis ta.

Süütunne kasvas, kui tekkisid probleemid imetamisega. Kuigi Maian oli depressiooni kogenud ka varem ja uskus, et on pärast toda kogemust selle vastu edaspidi hästi relvastatud, pidi ta eksima. «Tasub olla valvas ja analüüsida oma olemist,» teab ta nüüd. «Tuleb leppida sellega, et ma olengi selline inimene, kellel on soodumus, ja kuidagi läbi seedida see süütunne.»

Rasedusjärgset depressiooni põevad paljud noored emad ja Maian rõhutab, et sellises olukorras on väga oluline lähedaste toetus. «Depressioon saabubki sellepärast, et inimene on püüdnud end kokku võtta nende ressursside arvelt, mida tal pole. Sel ajal peaksid perekond ja lähedased ütlema, et me hoiame last, sina tee kõik, mis on vaja, et ennast korda teha.»

Loe pikemalt sellest, kuidas Maian depressioonist paranes, värskest Naistelehest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles