Feminiinsete näojoontega naispoliitikutel on suurem šanss valimistel võita

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas
Kaja Kallas Foto: Toomas Tatar

USA Darthmouthi kolledži tehtud uuring näitas, et feminiinsete näojoontega naispoliitikuid saadab valimistel edu suurema tõenäosusega kui maskuliinsete näojoontega naispoliitikuid. 

Lisaks mängib rolli riietus, välimuse üldpilt, kõnnak ja kõnemaneer, kirjutab Huffington Post. 

«Naispoliitiku edus või läbikukkumises mängib rolli, milline on näokuju, kas feminiinne või maskuliinne. Näokuju mõjutab seega reaalpoliitikat,» tõdes uurija Jon Freeman.

Teadlased palkasid 300 vabatahtlikku meest ja naist, kellele anti vaadata 198 nais- ja meessoost poliitiku fotosid. Need olid USA senati ja osariikide kuberneride valimistel ajavahemikul 1998 – 2010 edu saavutanud ja läbi kukkunud.

Pilte vaadanud pidid kiiresti hiire abil ära märkima, kas fotol on mees või naine. Hiire liigutamise kiirus ja trajektoor salvestati spetsiaalse programmi abil.

Kui naisepildi puhul liigutati hiir mehe märgi poole, siis näitas see, et naisel olid mehelikud näojooned ning seda vähem oli sel naispoliitikul šansse võita.

Vastupidi aga, mida naiselikumad näojooned naispoliitikul olid, seda enam oli tal šansse võita.

Samuti võeti arvesse seda, kui kompetentne ja atraktiivne mees- või naissoost poliitik oli. Selle puhul kehtis samuti, et mida kompetentsem ja atraktiivsem, seda enam oli võiduvõimalusi.

Uurijate sõnul mängib naispoliitikute puhul rolli just lõua- ja kulmukuju ning huuled, kuid samuti ka meik ning soeng.

Sama ei täheldatud aga meespoliitikutepuhul. Nende puhil ei leitud, et näo mehelikud või naiselikud jooned oleks valimiste edu või läbikukkumist mõjutanud.

«Tulemused kinnitasid mingil määral varasemaid uuringuid, mille alusel nais- ja meespoliitikuid hinnatakse. Samas ei olnud teada, et naispoliitikute puhul näojooned nii suurt rolli mängivad,» nentis Freeman.

Lisaks leiti, et mida konservatiivsemate valijatega tegemist on, seda enam hakkavad naispoliitikute feminiinsed näojooned rolli mängima.

Arvatakse, et selle põhjuseks on konservatiivide kinnistunud arssaam mehelikkusest, naiselikkusest ja soorollidest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles