Suurbritannia terviseinstituut soovitab alates teisest lapsest kodusünnitust

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia riiklik terviseinstituut NICE andis välja uue soovituse, mille järgi peaksid esiklapse ootel naised sünnitama haiglas ainult ämmaemanda, mitte ämmaemanda ja arsti juuresolekul. Teise, kolmanda või enama lapse ootel naised võiksid aga sünnitada juba kas kodus või siis samuti ainult ämmaemanda juuresolekul, vahendab Emmede Klubi.

Instituut leiab, et riigis on tarbetute keisrilõigete, epiduraalanesteesiaga sünnituste ja teiste sekkumiste osakaal liiga kõrge. Tegu küll kõigest soovitusega, aga Hollandi teadlaste uuringud on aga näidanud, et ainult ämmaemandate juuresolekul sündinud beebidel on kaks korda suurem tõenäosus sünni ajal või selle järgselt surra, kui arsti juuresolekul sündinud beebidel. Seepärast kardavad hollandlased, et Suurbritannia uued riiklikud soovitused suurendavad imikute surmajuhtumite arvu.

Suurbritannia naistearstid ja ämmaemandad aga pooldavad uut riiklikku soovitust, sest nende sõnul näitavad tõendid, et erinevalt Hollandist on Suurbritannias mitteriskirasedail ja mitmenda korra sünnitajail ainult ämmaemandaga või kodus sünnitades isegi turvalisem, kuna sünnituskogemus ise on meeldivam. Loomulik sünnitus on kasulik ka beebile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles