Mis juhtub kui loobuda alkoholist?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis juhtub kui loobuda alkoholist?
Mis juhtub kui loobuda alkoholist? Foto: SCANPIX

Austraallanna Kelly Fitzgerald tegi katse olles aasta alkoholi tarbimata.

Nüüd avaldas ta oma blogis The Adventures of a Sober Seniorita, mis ta organismi ja vaimuga sel ajal juhtus.

Ta tundlikkus kasvas 1000 korda – Fitzgerald hakkas lõhnu ja maitseid paremini tundma. Samuti muutusid ta emotsioonid ning ta oli enamuse ajast väga õnnelik.

«Minu emotsioonid olid laes nagu mul oleks raseda hormoonikõikumised. Samas tundsin ka negatiivseid emotsioone sügavamalt, kuid need möödusid kiiresti. Mu sõbrad ja tuttavad ei saanud enam aru, mis minuga toimus. Enamuse ajast tundsin end suurepäraselt,» kirjutas austraallanna.

Ta hakkas aru saama, kes ta tegelikult on – Fitzgeraldi sõnul oli ta alati niiöelda vooluga kaasa läinud ja pidutses koos sõpradega tarbides üsna palju alkoholi. Siis aga keeras alkoholivaba lehekülje ning õppis pidutsema ilma alkoholita. Tema jaoks oli huvitav avastada, kuidas nädalalõppudel saada hakkama alkoholita ning hakata käima tervisejooksu tegemas. Varem oli naine nädalalõppe sõna otseses mõttes alkoholitarbimise tõttu maha maganud. Uus eluviis andis talle ka uue vaate enda kohta.

Alkohol ei tekita temas enam lõbusust – Fitzgerald oli aastaid püüdnud vähendada alkoholi tarbimist. Ta ütles endale siis, et joon vaid kaks klaasi ning siis,et mis see üks lisaklaas ikka teeb. See oli enesepettus. Kui varem tekitas alkohol lõbusa olemise ja enesetunde, siis aasta tagasi hakkas see mõju kaduma ja ta otsustas kannapöörde teha.

Elu on rohkem kontrolli all – Kui Fitzgerald üsna palju pidutses ja alkoholi tarbis, siis oli ta elu üsna segamini. Ta kartis esimesi päevi ja nädalaid ilma alkoholita, et kas ta saab ikka hakkama. Varem ta arvas, et murede uputamine alkoholiklaasi on ainus viis neid lahendada. Alkoholi mitte tarbides nägi ta ka teisi viise. Pärast alkoholi tarbimisest loobumist sattus ta aina vähem ebameeldivatesse olukordadesse.

Ta on armastust väärt – alkoholi tarbimine mõjutas ka ta inimsuhteid ning suhted ei olnud just positiivsed. Alkoholi mõju alla olles tegi ta palju sellist, mida ta kainena teinud ei oleks. See käis eriti suhete kohta meestega. Nüüd on tal õige ja armastusväärne partner ning ta on enda sõnul armastust väärt. Samuti taastus ta usk meestesse.

Negatiivsetel inimestel on negatiivsed harjumused – Fitzegraldil oli enda sõnul alkoholi tarbides üsna negatiivne ellusuhtumine. Ta varasemad sõbrad ja tuttavad olid samasugused. Siis aga loobus ta alkoholist ning ka ta tutvusringkond  hakkas muutuma. Ta tundis end nende kõrval võltsina ning otsustas oma suhtumist muuta.

Ta ei pea end ideaalseks ning on sellega rahul- austraallanna sõnul tõi alkoholi liigtarbimine kaasa süümepiinu, häbi ja viha. Ta ei vastanud enda arvates tasemele. Pärast alkoholist loobumist muutus ta minapilt. Ta ei pea end ideaalseks, kuid on üldjoontes endaga rahul. Fitzgeraldi sõnul on ta läbi teinud suure arengu kui loobus alkoholist

Ta lisas, et alkoholita elu on olnud rõõmsam ja rahuldustpakkuvam ning ta ei tahagi enam alkoholi juurde tagasi pöörduda.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles