19 asja, mida teevad sisimas õnnetud inimesed

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõigil on halbu päevi, aga milleks veelgi suurendada negatiivsust, kui on võimalus seda vältida?

Püüdes suhtuda positiivsemalt nii endasse kui teistesse, muutud oma eluga palju rahulolevamaks. Kui see on sinu eesmärk, siis väldi alljärgnevaid tegevusi, mis teevad inimese veelgi õnnetumaks, kirjutab Business Insider.

  • Nad muretsevad asjade pärast, mida nad ei saa muuta

Me kõik oleme süüdi selles, et mõnikord fantaseerime, mis oleks olnud siis, kui oleksime valinud midagi teisiti või käitunud teistmoodi. Enamasti ei vii see arutlus kuhugi. Õnnetutele inimestele meeldib kogu aeg mõelda, et mis kõik oleks paremini läinud, kui... Väga oluline on mitte muretseda asjade pärast, mida ei saa enam nagunii muuta. Õpi oma vigadest ja proovi järgmine kord paremini! Lõpuks võid isegi rahul olla sellega, et esimese korraga ei õnnestunud.

  • Nad annavad alla, kui olukord muutub liiga raskeks

Õnnetud inimesed kipuvad raskusi kogedes kohe taganema. Väga lihtne on alla anda ja pingutamisest loobuda, kuid kes vähegi on ennast proovile pannud, teab, millise energialaengu võib saada enesekehtestamisest ja võistlusmomendist. Suuremalt jaolt tasub see vaev end ikkagi ära, aga alla andmine on alati kaotus. Isegi kui tulemus pole ideaalne, siis tõstab millegi nimel võitlemine ikkagi enesekindlust ja tagab teadmise, et hoolimata kõigest oli panus asja eest.

  • Nad võtavad end liiga tõsiselt

Need, kes võtavad end liiga tõsiselt, võtavad tavaliselt laias laastus ka elu liiga tõsiselt. Usu, elu tundub palju toredam, kui suudad mõnikord enda ja elu absurdsuse üle naerda.

  • Nad ei tee kunagi trenni

Füüsiline aktiivsus mõjub mitmel väärt moel hästi nii füüsilisele kui vaimsele tervisele. Mida rohkem trenni teed, seda paremini end tunned ja seda suurema tõenäosusega kujuneb su elu ka teistes valdkondades tervislikumaks. Istuv eluviis rikub su tuju, tervist ja kahandab üldist õnnetunnet.

  • Neil on kättesaamatud eesmärgid

Eesmärkide paikapanemine on kahtlemata hea. Mõnikord on see ainus viis, kuidas üldse midagi ära teha. Probleemseks muutub see siis, kui eesmärgid on seatud liiga kõrgele ja neid polegi võimalik saavutada. Kui inimene esitab endale ebareaalseid nõudmisi, on ta lõpuks väga pettunud, kui ei saa hakkama. Kui tahad olla rahulolevam, sea endale väiksemaid ja kergemini saavutatavaid eesmärke. Nõnda tunned end kogu aeg hästi, kui saad jälle millegagi hakkama või isegi ületad oma ootusi. Ära unusta, et keegi pole täiuslik!

  • Nad söövad tihti ebatervislikke toitusid

Aeg-ajalt võib ikka endale midagi maitsvat lubada, mis tervisele just kõige kasulikum pole. Õnnetud inimesed toituvad aga teisiti, lohutades end sageli tervistkahjustavate maiustuste või rämpstoiduga. Sellest on paljudele kujunenud harjumus, millest ei osatagi lahti saada. Tervisliku toidu söömine võib oluliselt muuta inimese enesetunnet, tõsta tuju ja anda energiat.

  • Nad ei maga piisavalt

Uni on nii oluline! See, kui palju sa öösel magada, määrab oluliselt, kui rahuolev ja produktiivne sa järgmisel päeval oled. Võid ju mõelda, et ületundide tegemine toob sulle kasu, kuid üheksal juhul kümnest ei ole see seda väärt, sest korralik uni peaks olema su nimekirjas kõige olulisemate tegevuste tipus.

  • Nad keskenduvad oma nõrkustele, mitte tugevustele

Kõigil on midagi, mis teeb pisut ebakindlaks. Et ebakindlused ei hakkaks liialt mõjutama, keskendu heale, mitte halvale. Õnnetud inimesed mõtlevad liiga palju sellele, mis neil häda on, ega näegi oma tugevamaid omadusi. Vigadega tuleb leppida, sest vastasel juhul ei lase need edasi areneda ja saavad suurimaks takistuseks õnnelikuma maailmavaate kujundamisel.

  • Nad raiskavad liiga palju aega sotsiaalmeedias

Tänapäeval on palju neid, kes on kogu oma elu internetis teistele vaatamiseks välja pannud, kuid sellisel «ülejagamisel» on omad vastulöögid. Esiteks veedetakse nõnda liiga palju aega enda teistega võrdlemisele. Sa ei pea ju täpselt samal ajal abielluma, lapsi saama või kooli lõpetama nagu su endine klassiõde. Sul on oma elutee ja see on sama oluline. Kui tunned, et enesehinnang hakkab langema, tasub mõneks ajaks sotsiaalmeediast eemale hoida, et oma elu paremini kõrvalseisja pilguga hinnata. Õnnetud inimesed käivad sageli oma Facebooki kontol ja muretsevad liialt selle pärast, millise mulje nad teistele jätavad.

  • Nad on mugavad

Väga lihtne on jääda kinni mugavusstsooni, kus riskimise potentsiaal on väga madal. Sinna ei tohiks jääda liiga kauaks, sest nõnda võib ilma jääda väärtuslikest võimalustest, mida elu pakub. Õnnetuks teeb suuresti ka igavus, kuid seda on väga lihtne vältida, tehes midagi riskantset. See ei tähenda, et peaks nüüd jooksujalu langevarjuhüpetele minema, kuid midagi põnevat tasub aeg-ajalt siiski ette võtta.

  • Nad muretsevad teiste arvamuse pärast

Õnnetud inimesed mõtlevad liiga palju sellele, mida teised neist arvavad. Lõpuks ei ole ju nagunii võimalik kõigile meele järele olla, seega on kõige olulisem, et sa meeldiksid iseendale.

  • Nad klatšivad ja räägivad teistest halba

Kui sul kellegi kohta midagi head öelda ei ole, siis ära ütle midagi. Õnnetud inimesed üritavad mõnikord oma tuju tõsta sellega, et mustavad teisi, kuid paraku pole sest mingit kasu. Palju suurema tõenäosusega tõstab enesetunnet see, kui kiidad kedagi või teed mõne komplimendi.

  • Nad töötavad liiga palju

Vaim vajab aeg-ajalt puhkust. Need, kes teevad liiga palju tööd, jätavad enamasti enda vajadused tagaplaanile. Mõnikord poel aga muud vajagi, kui veidi tööst puhata ja endale keskenduda.

  • Nad hoiavad kõrvale

Mõnikord eemalduvad inimesed oma lähedastest just siis, kui elus on raskusi. Tegelikult on nende toetust siis just kõige rohkem vaja. Lähedastega koos olemine pakub tröösti isegi siis, kui nendega ei saa probleemist rääkida, sest enda tuttavate inimestega ümbritsemine soosib turvatunnet. Mure korral pöördu ikka nende poole, eks sind armastavad, ära jäta end üksi.

  • Nad ei hellita end

Õnnelikud inimesed teavad, kui oluline on regulaarne puhkamine, uute riiete ostmine või mõnikord harva spaas käimine. Õnnetud inimesed ei raatsi endale midagi lubada, isegi kui on teistega lahked.

  • Nad on alati nõus järgi andma

Õnnetud inimesed on sageli oma mugavusstsoonis ja valmis kõigega leppima. Näiteks ei taha nad lõpetada suhet, mis teeb neid tegelikult õnnetuks ja mil pole mingit tulevikku. Ka lepivad nad tööga, mis mingit rahuldust ei paku, julgemata oma soovide eest seista. Õnnelikud inimesed näevad vaeva selle nimel, et rutiinist läbi murda ja muuta oma elu selles suunas, mis viib unistustele lähemale.

  • Nad ei andesta

Õnnetud inimesed hoiavad kinni vihast, mis ei lase neid oma eluga rahul olla. Vanast vimmast loobumine on erakordselt vabastav, selle nimel tasub vaeva näha.

  • Nad väldivad planeerimist 

Igasugune segadus mõjub stressitekitavalt. Olgu see segadus su töölaual, kodus või peas. Tegevusnimekirjad ja korras kapid annavad kindlustunnet siis, kui kõik muu on pilla-palla.

  • Nad keskenduvad vaid iseendale

Enese eest hoolitsemine on loomulikult hädavajalik, kuid õnnetud on need, kes mõtlevad ainult endale. Isekus ja ebasõbralik käitumine ei tee kedagi õnnelikuks, hoopis vastupidi. Proovi olla teiste vastu lahkem ja sõbralikum ning märkad kohe, kuidas see su tuju tõstab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles