Grillispetsi nõuanded jaaniõhtuks

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Tobrelutsu sõnul valmib parima maitsega liha kaanega puusöegrillil.
Enn Tobrelutsu sõnul valmib parima maitsega liha kaanega puusöegrillil. Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Grilliliidu asutaja ja grillivõistluse Grillfest korraldaja Enn Tobreluts peab hõõguvate süte kuumuses liha küpsetamist jaanipäevale igati kohaseks ettevõtmiseks.

«See on minu arust parim tegevus jaanipäeva ajal. Korralik šašlõkk ja grill-liha, natukene kurgukastet, mõnus seltskond ja jaanituli,» manas grillimeister silme ette ideaalse jaanilaupäeva.

Kuna Tobrelutsul tuleb sel aastal pühade ajal hoopis Londonis olla, jääbki idülliline pidu talle tänavu unistuseks. Sellest hoolimata jagas ta Tarbija24 lugejatele lahkelt soovitusi, kuidas süte kohal maitsvaid roogi valmistada.

Millist grilli valida?

Parima tulemuse saab suletud kaanega puusöegrillil, sest nii tulevad söearoom ning suitsuhõnguline maitse tugevamalt esile.

Kes peab lugu mugavusest ja puhtusest, selle jaoks on parim valik gaasigrill. Samas tuleb gaasigrilli puhul arvestada, et puusuitsu aroomi sellega ei tule.

Kuidas grillida?

Liha peaks enne grillimist pool tundi toasoojas hoidma. Nii läheb pruunistamine kiiremini  ja tulemus on maitsvam kui otse külmkapist võetuna. Söed saavad grillimiseks valmis tavaliselt 20 minutiga (alates süütamisest), sellest annab märku ka süte pinnale tekkiv õrn valge tuhakiht.

Grillrest tuleb kindlasti enne süte kohale asetamist terasharjaga puhastada, majapidamispaberiga üle pühkida ja toiduõliga kokku määrida. Liha võib restile asetada alles siis, kui rest on juba kuum.

Lihalõiku tohib pöörata vaid üks kord, sest muidu muutub see liialt kuivaks. Kui lihalõigu pealispinnale tekivad niiskuse piisad, on liha alumine külg küllalt küpse ja lihatükk pööramiseks valmis. Kui juba pruunistunud poole pinnale tekib väike lihamahla loiguke, on liha alumine külg piisavalt pruunistunud. Seejärel peaks tõstma liha veidi madalama kuumusega grilliosale järelküpsema.

Kuidas lisada maitset?

Sütele pandud eelnevalt vees leotatud maitsetaimed (näiteks rosmariin) või oksakesed (näiteks kirss, vaarikas, õunapuu) annavad lihale huvitava maitsevarjundi. Maitsesuitsuks võib grillimise ajal sütele raputada ka kuivatatud ürdipuru või asetada sütele veini ja ürtidega fooliumist kauss.

Gaasigrillil saab restile asetada veini või tumeda õllega niisutatud puidu tükikesed.

Nippe šašlõki grillimiseks

Et küpse liha varraste küljest hiljem hästi lahti tuleks, võiks nii puit- kui ka metallvardaid enne grillimist toiduõli või küüslauguga määrida. Lihatükke vardasse ajades peaks need kergelt üksteise vastu suruma, nii ei hakka need vardas pöörlema.

Pruunista šašlõkk kõigepealt kõrgel kuumusel pruunistamisega. Liha peab olema pruun igast küljest. Jätka nõrgemal kuumusel järelküpsetamisega. Šašlõkk peaks valmis saama 15-25 minutiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles