Pirgit Toomel: kui tugev oled sa emotsionaalselt?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sinu «suhte CV-d» iseloomustavad ebaõnnestunud suhted, kus ühel on kurvem lõpp kui teisel, siis on aeg peeglisse vaadata ja küsida endalt: «Kas selle põhjuseks võib olla minu enda emotsionaalne ebaküpsus?»

Ühel või teisel momendil väsivad inimesed ebaõnnestumistest, hakates mõtlema: «Miks on minu elu täis lugusid, millest igaüks väärib omaette peatükki juturaamatus?" Mõistmata, et edu saavutus peitub meie enese emotsionaalses küpsuses, mis on kui muskel, mis pika treenimise peale kasvab aina suuremaks ja võimsamaks. Küsi endalt: «Kas ma olen inimene, kes..?»

Ei kerja tähelepanu - emotsionaalselt tugevad inimesed ei vaja tähelepanu erinevalt ebaküpsetest ja noortest, kes enda heaolu nimel peavad üles laadima pool paljaid pilte Facebooki, et end õnnelikuna tunda. Nad tunnevad ennast omas nahas piisavalt enesekindlalt, teades, kus seisavad, mistõttu ei vaja nad ka lisatähelepanu ja selle kerjamist, elades rahus ja õndsuses.

Ei luba teistel ennast maha teha - emotsionaalselt tugev inimene hoiab eemale kõikidest torisejatest, näägutajatest ja tänitajatest, ümbritsedes end ainult positiivsete inimestega. Kes neid tujurikkujaid ikka enda ümber vajab?

Usub endasse - ükskõik kui keeruliseks olukord ka muutuks, emotsionaalselt tugevad inimesed ei anna kunagi alla. Nad usuvad, et kõik takistused on ületamiseks, viies täide ka oma kõige kaugemad unistused. Nad teavad, et emotsionaalse tugevusi üks olulisemaid omadusi on usk, mistõttu tuleb elada ilma kõhkluste ja kahtlusteta, olles enesekindel, järjepidev, uudishimulik ja julge oma hundi rinnaga.

Julgeb armastada - «Armastus on jõud, mis muudab ja parandab maailma ning selle hinge,» nagu ütles Paulo Coelho. Emotsionaalselt tugevad inimesed ei karda armastada ka peale kõiki varasemaid läbikukkumisi, petta saamisi ja südame valu käes piinlemisi. Nad ei lase kellelgi ega millelgi end murda, suhtudes kõikidesse katsumustesse kui õppetundidesse, mis muudavad ainult tugevamaks. Nad ei keera armastusele selga ega lukusta oma südant mõne halva kogemuse ja inimese pärast, kes seda ei vääri. Nad teavad, et tulevikus oli see teekond ennast väärt, unistades paremast homsest. Lõppude lõpuks mäletavad inimesed oma elus viimast peatükki, mitte esimest, mis omal ajal rebis südame rinnust.

Ei lepi keskpärasusega - emotsionaalselt tugevad inimesed ei lepi keskpärase eluga, vaid püüdlevad alati paremuse poole.

Oskab hinge tõmmata - emotsionaalselt tugev inimene teab, et lisaks enese surumisele tuleb vahel elus samm tagasi astuda,  endale puhkust anda ja selg tugitoolile toetada. Raske töö ja sihikindlus viivad eesmärgini, kuid seda mitte enese heaolu ja tervise arvelt. Iga tark inimene oskab endale õigel ajal puhkust anda, jõudu koguda ja sealt järjekordselt edasi minna.

Ei võta kannataja rolli - emotsionaalselt tugevad inimesed ei otsi vabandusi, mille taha pugeda. Nad teavad, et, mis oli, oli ja, mis tuleb, tuleb. Osates jätta mineviku seljataha ja keskenduda tulevikule, liikudes samm samm haaval parema tuleviku suunas.

Oskab öelda «ei» - üks olulisemaid oskusi elus on osata öelda «ei» kõigele, mis ei vii edasi ja võrdub aja raiskamisega. Emotsionaalselt tugevad inimesed oskavad likvideerivad kõik, mis õnne asemel õnnetuks teevad ja keskenduvad tähtsamaile, säilitades rahuloluga emotsionaalse tasakaalu ja terve mõistuse. Nad ei tee asju, mida nad ei taha!

Ei karda väljakutseid - emotsionaalselt tugevad inimesed suhtuvad väljakutsetesse kui õppetundidesse, mis aitavad neil eneses kasvada ja emotsionaalselt areneda. Nad teavad, et kõik juhtub hea ja parema nimel, mida näitab ainult aeg ja tulevik!

Teab, et õnn on valik - emotsionaalselt tugevad inimesed teavad, et õnn on igapäevane valik. Osates särada, elada kires, lihtsuses ja olla produktiivne, raiskamata aega rumalustele ja mõttetustele. Nad oskavad elada ja nautida igat päeva nagu tegemist oleks viimasega. «Need ei ole aastad, mis elus loevad, vaid elu aastates» - Abraham Lincoln.

Ei karda küsida abi - ka kõige targemad ja tuntumad inimesed on ühel või teisel momendil pidanud tunnistama oma nõrkust ja paluma abi. Ükskõik, kui palju me ei unistaks, ebaloomulikult tugevatest ja võimekatest inimestest, neid ei ole olemas. Me ei saa kõigega üksinda hakkama ega ole mõeldudki saama. Emotsionaalselt tugev inimene oskab neelata alla oma uhkuse, küsida abi ja liikuda edasi!

Ei hoia end tagasi - enese tagasi hoidmine ja vabanduste otsimine on igati populaarne tegevus emotsionaalselt nõrkade inimeste seas. Päevast päeva käib üks pidev varjude taha pugemine, selle asemel, et sirge seljaga parandada seda, mida veel parandada annab. Emotsionaalselt tugev inimene teab, et elus viivad edasi ainult väikesed võidud ehk igapäevased väikesed sammud.

Ei reageeri üle - emotsionaalselt tugev inimene teab, et üle reageerimine, asjade peale, mida ei ole võimalik muuta, on sama mõttetu, kui vastu tuult sülitamine. Kui mitu korda sa ärritud ühes päevas asjade peale, mida sa niikuinii muuta ei saa? Enne, kui sul järgmine kord veri keema läheb ja sa plahvatama hakkad, mõtle: «Kas see on väärt seda?»

Ei anna alla - Emotsionaalne tugevus tähendab oskust katsumustega võidelda, enda vigadest õppida ja edasi liikuda. Harriet Beecher Stowe ütles: «Kui sa oled kohas, kus tunned, et mitte miski ei lähe enam nii nagu vaja, vaid kõik pöördub sinu vastu, tekitades tahtmise kohvrid pakkide ja alla anda, siis tea, et sa ei ole kaugel hetkest, mil tunneli lõpust hakkab valgus paistma». Ära anna alla!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles