Kas kaalu langetamise jaoks on oluline, mis kell süüa?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui soovid kaalus alla võtta, kas siis mängib mingit rolli ka see, mis kell sa sööd? Või on olulisem jälgida ikkagi seda, mida sa sööd?

Women's Health Magazine uuris selle kohta sportalste toitumiseksperdilt Susan Kleinerilt.

Täpselt nagu poodlemise ja romantika jaoks on oma aeg ja koht, on see oluline ka tervisliku toitumise jaoks. Kalorid on küll endiselt kalorid, aga see, kuidas nende kalorite söömist ajastada, mõjutab meie ainevahetust ja seda, kas tunneme, et kõht on täis või mitte. Need faktorid mängivad tähtsat rolli selles, kas vabaneme lisakilodest või võtame kaalus juurde.

Kleineri sõnul on kehakaal alandamine keeruline tants ainevahetuse juhtide (aju, hormoonid, neurotransmitterid) ja ainevahetusprotsessi vahel. Kui üks neist teguritest annab päeva jooksul edasi sõnumi, et su kehas on vähe kaloreid, siis aeglustub ainevahetus, suureneb isu ja kaalulangetusest ei tule midagi välja.

Seega tuleb alustada juba hommikul vara. Hommikusöök ei tohiks olla esimene söögikord tööle jõudes, vaid seda tuleks süüa veel kodus olles. Eksperdid soovitavad süüa tunni aja jooksul pärast ärkamist. Kui suudad selle aja sees ka vett juua, siis selle eest on su keha eriti tänulik. Nii toit kui vesi annavad ainevahetusele märku, et see ei pea energiat enam hoidma.

Kui sa pole suuteline hommikuti sööma, joo vähemalt vett. Pea meeles, et mida rohkem sa hommikusööki edasi lüllad, seda kauem läheb aega ka kalorite põletamisele.

Pea meeles, et toidukordade vahel ei tohiks olla rohkem kui kolm tundi. Sel viisil on veresuhkru tase päeva jooksul normis, ainevahetus toimib ja sul on piisavalt energiat.

Kui päike hakkab loojuma, siis peaksid sinagi lõpetama söömise. Kogemused on näidanud, et inimesed, kes söövad viimase söögikorra õhtul kell 19.30 kaotavad kaalus rohkem ja on järgmisel päeval energilisemad kui need, kes söövad veel õhtul hilja. Ekspertide sõnul hakkab ainevahetus aeglustuma õhtul kell neli ja saavutab täieliku madalseisu magamise ajal.

Pole paika pandud kindlat söögikordade graafikut, mis garanteeriks kaalukaotuse, aga eksperdid soovitavad süüa suuremad söögikorrad pigem päeva esimeses pooles ja jätta kergemad söögid õhtupoolikuks. Pea meeles, et kui su hommikusöök on tervislik ja täidab kõhtu, siis ei pea sa terve päeva jooksul eriti muret tundma, sest kõik ülejäänud söögikorrad nihkuvad ise paika. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles