Viis fakti rasestumise kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga täiskasvanud naine tahaks uskuda, et on pärast teismelise iga kogunud veidike teadmisi rasestumise kohta. Vanemas eas ei usu naised, et esimesest vahekorrast on võimalik rasedaks jääda (on, kuigi see ei juhtu kõigiga) või et antibeebipillid rikuvad võimaluse tulevikus rasedaks jääda.

Ometi tuleb välja, et paljudel naistel on mitmeid valearusaamu rasestumise kohta. Kui keskkoolis tekitas valede uskumine piinlikkust, siis täiskasvanuna võib juhtuda, et müütide uskumine ja vastavalt käitumine võib rikkuda võimaluse rasedaks jääda, kirjutab Women's Health Magazine ja toob välja mõned levinud müüdid rasestumise kohta.

Ebaregulaarne menstruatsioon ei mõjuta rasestumise võimalust

Kui sul on väga ebaühtlane kuupuhastus, siis mõjutab see kahtlemata seda, kas jääd rasedaks või mitte. Kui sul esineb kuupuhastust aastas vaid paaril kuul, siis väheneb oluliselt võimalus rasestuda. Lisaks muudab ebaregulaarne kuupuhastus keeruliseks selle, et kindlaks määrata, millal on sul ovulatsioon.

Mitu korda päevas seksimine suurendab rasestumise võimalust

Suur hulk naisi usub seda müüti ja kuigi see võib tunduda loogiline, ei vasta see siiski tõele. Kui naise kehas vallandub iga tsükli jooksul üks munarakk, siis seemnepurske ajal vallanduvad miljonid spermatosoidid ning rasestumiseks on vaja vaid üht neist. Iga seemnepurskega väheneb spermatosoidide arv. Teadlased selgitasid, et seksimine rohkem kui korra päevas ei suurenda võimalust, et üks spermatosoid jõuab sinna, kuhu ta minema peaks.

Suguhaigus, mida põdesid 20. eluaastates, ei mõjuta su viljakust

Enam kui neljandik naistest pole teadlikud, kuidas võivad suguhaigused viljakust mõjutada. Kahjuks võivad mitmed suguhaigused munajuhasid kahjustada (nt klamüüdia, gonorröa), kui munajuhad on aga blokeeritud, siis väheneb muna- ja seemneraku kohtumisvõimalus. Suguhaiguste puhul on nende avastamine ja ravimine äärmiselt olulised. Kui sul on esinenud suguhaiguseid ja sa soovid rasestuda, konsulteeri oma arstiga.

Vanus ei mõjuta oluliselt viljakust – paljud naised saavad ka 40. eluaastates lapsi

Üllatuslikult ei tea paljud naised sedagi, kuidas vanus võib viljakust mõjutada. Kuigi tundub, et tänapäeval eelistavad naised üha vanemas eas lapsi saada, ei tähenda see, et vanemas eas oleks rasestumine lihtne. Arstide hinnangul võivad naised 36.-37. aastaselt märgata muutusi oma viljakuses. Vanemas eas muutub rasestumine raskemaks, suureneb nurisünnituse oht ja lapsel võib esineda geneetilisi häireid. See ei kehti muidugi kõigi naiste kohta, mõned naised jäävad ka pärast 45. eluaastat rasedaks ja toovad ilmale täiesti terveid lapsi. Ometi tasuks riskidest teadlik olla.

Teatud seksiasendid suurendavad rasestumise võimalust

Ei, gravitatsioon ei mängi rasestumise juures mingit rolli, kuigi enam kui kolmandik naistest usub, et teatud positsioonid aitavad rasestumisele kaasa. Kuigi see müüt ei vasta tõele, ei tee selle uskumine ka suurt kahju. See tähendab, et erinevate asendite proovimine ei mõjuta rasestumise võimalust kindlasti negatiivsel moel.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles