Peretülid võivad kasvatada enneaegse surma riski

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peretülid võivad kasvatada enneaegse surma riski
Peretülid võivad kasvatada enneaegse surma riski Foto: SCANPIX

Taanis Kopenhaageni ülikoolis tehtud uuring näitas, et peretülid ja tülitsemised sõpradega võivad kasvatada enneaegse surma riski.

Uurijate sõnul mõjutavad tülid enim mehi, kes on töötud, edastab BBC.

«Lähedaste probleemide ja nõudmistega tegelemist seostatakse kõrgenenud surmariskiga.Tülides ja nendega tegelemises mängib suurt rolli stressiga toimetuleku võime,» selgitasid uurijad. 

Teadlaste sõnul kasvatavad pidevad tülid ja sõnelemised nii meestel kui naistel enneaegse surma ohtu kesmise suremusega võrreldes 2 – 3 korda.

Varasem uuring näitas, et närvilised, stressisi ning partnerilt ja lastelt palju nõudvatel inimestel on oht südamehaiguste ja infarkti tekkeks.

Perekondlik ja sõprade toetusvõrgustik mõjub soodsalt tervisele, samas aga iga isiku käitimine  ja iseloomujooned on need, mis määravad ära suhete kvaliteedi ja kvantiteedi.

Nüüdses uuringus paljastus, et füsioloogilised reageeringud tülidest tekkinud stressile, nagu kõrge vererõhk ja veresoonkonna haigused on need, mis võivad enneaegselt elu võtta.

«Meeste oragnism reageeris tülitsemistele sellega, et neil kerkis stressihormooni kortisooli tase. Selle hormooni liigsus kurnab organismi,» selgitati.

Taani teadlased uurisid 9875 meest ja naist vanuses 36 – 52 eluaastat tegemaks kindlaks nende pingeliste eraeluliste suhete ja enneaegse surma seost.

Uuring näitas, et kõige haavatavamad olid perevaidlustes töötud mehed.

«Pidevad mured ning pinged, mis on tingitud partnerist ja lastest saab siduda 50 – 100 protsendi ulatuses enneaegse surma ohuga,» selgitati. 

Uurijate sõnul on mured, probleemid ja stress osa elust, kuid nendega toimetulemise viisid on need, mis pikendavad või lühendavad elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles