Kõige kallim neuroloogiline haigus on migreen

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peavaluga pöördutakse kõige sagedamini arsti poole.
Peavaluga pöördutakse kõige sagedamini arsti poole. Foto: Panther Media / Scanpix

Eesti Peavalu Selts tuletab Peavalu päeva korraldades meelde, et kõige kallim neuroloogiline haigus on migreen, kuna see on patsientide sagedaseim kaebus ja sellele kulub ühiskonnas enim ressurssi.

On väga vähe inimesi, kellel mitte kunagi ei ole pea valutanud. Peavalu seltsi presidendi ja Tartu Ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloogi Mark Braschinsky sõnul on peavalu kõige sagedasem kaebus, miks inimesed otsivad abi arstilt. «Migreen on kõige sagedasem neuroloogiline haigus ja WHO poolt prioritiseeritud haigusena, mis alandab olulisel määral inimeste elukvaliteeti,» ütleb ta. «Migreen on ka kõige kallim neuroloogiline haigus ehk et sellele kulub ühiskonnas kõige enam ressurssi.»

Eestis saab peavalude korral mitmest kohast asjatundlikku abi. On loodud esimesed peavalu kabinetid ning Tartu Ülikooli kliinikumis ka peavalu kliinik, kus töötavad Eesti esimesed kvalifitseeritud ja välismaal koolitust saanud meditsiiniõed ehk peavaluõed. Peavalu selts töötab kindlalt selles suunas, et luua Eestis süsteemi, mis keskenduks inimese kõige sagedasemale vaevusele – peavalule.

Et peavalu puhul on väga oluline inimese enda teadlikkus – kuidas erinevatel peavaludel vahet teada, kuidas peavalusid ennetada ja kuidas neid ravida, korraldab selts 10. mail Pärnus kolmandat korda temaatilise ürituse Peavalu päeva.

Igapäevaselt peavalupatsientidega kokku puutuvad arstid räägivad sagedamatest peavalude põhjustest ning arvamustest, mis on seotud peavaludega. Toimuvad ka temaatilised töötoad, kus peavaluõed õpetavad elamist ilma peavaluta ning füsioterapeut näitab ette võimlemisharjutused, millega saab leevendada peavalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles