Kas naistel on raskem kaalu langetada kui meestel?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik naised, kes on koos kallimatega dieeti pidanud või trenni teinud, teavad seda tunnet, mis tekib siis, kui sa näed, et sinu kaalunumber püsib jonnakalt sama, kuid mehe oma langeb ja tema keha näeb parem välja. Kas see oleneb inimesest või ongi naistel meestest raskem kaalus alla võtta?

Women's Health Magazine püstitas järgmise küsimuse: mõnikord tundub, et mehed kaotavad kilosid kergemini kui naised. Kas selle tõestamiseks on ka teaduslikke fakte?

Küsimusele vastab ekspert ja raamatuautor Mitzi Dulan.

Vastab tõele, et mehed langetavad kaalu kergemini kui naised. Naistel on seda mitmel põhjusel raske teha. Esiteks on meestel rohkem lihasmassi kui naistel. Suurem lihasmass mõjutab ka ainevahetuse tööd ja mehed põletavad kaloreid loomulikult kiiremini kui naised. Dulan ütles, et naised võivad trenni teha ja õigesti toituda, kuid tulemuste nägemiseks läheb neil rohkem aega kui meestel.

Ka psühholoogiline faktor töötab naistele vastu: uuringud on nimelt näidanud, et naistel on toiduga emotsionaalsem side kui meestel, mistõttu on naistel raskem karmist toitumisplaanist kinni pidada. Naised võtavad tõenäolisemalt ka «kõik või mitte midagi» hoiaku ja võivad terve päeva kiirtoitu süüa, kui neil on esinenud juba üks libastumine. Mehed ei reageeri nii emotsionaalselt ja saavad pärast apsakaid kiiremini trenni ja õige toitumisega jätkata.

Loomulikult saavad ka naised kaalus alla võtta, see nõuab lihtsalt rohkem aega ja pingutust. Dulan soovitas tavalisse treeningplaani lisada jõuharjutusi, et lihasmassi suurendada.

Kuigi oma suhtumist sööki ei saa üleöö muuta, saab siiski tegeleda stressi seljatamise ja negatiivsete emotsioonidega, mis kaasnevad toitumisega. Proovi näiteks jalutama minna või loe raamatut. Tee ükskõik mida, mis aitaks vältida seda, et lähed toidust lohutust otsima.

Ja kui juhtub, et sa libastud, ära kasuta seda ettekäändena üheks päevaks end lõdvaks lasta. Üks nigel söögikord ei tee veel suurt kahju, lihtsalt ürita võimalikult kiiresti trenni ja tavapärase toitumise juurde naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles