Kas peegel on sinu sõber või vaenlane?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Inimesi on alati võlunud oma peegelpilt, meenutagem näiteks Narcissust või kasvõi seda, et enese pildistamine ehk selfie'de tegemine on tohutult populaarseks muutunud. Aga kas peegel ja peegelpilt on alati meie sõbrad?

Enamik lapsi oskab end peeglist ära tunda juba 2-aastaselt. Loomaderiigis on see oskus haruldane: vaid üksikud kõige targemad loomad – näiteks delfiinid ja elevandid – suhtlevad peegliga nii nagu inimesed, kirjutab Today.

Aga kui jutuks tuleb oma peegelpildi hindamine, siis ilmselt on iga inimene enda peegelpildi osas kõige kriitilisem. Mõned naised, kel on esinenud probleeme oma kehakuvandi aktsepteerimisega, on lausa üritanud peegelpilti teadlikult mõnda aega vältida.

Näiteks UCLA sotsioloogiatudeng ja raamatu «Mirror, Mirror Off the Wall» autor Kjersten Gruys vältis terve aasta jooksul peegleid. Naine valis selleks huvitava aja – nimelt valmistus ta oma pulmadeks, kuid keeldus isegi pulmapäeval peeglisse vaatamast.

Blogija Autumn Whitefield-Madrano loobus peeglisse vaatamisest kuuks ajaks. «Mõtlesin selle kuu jooksul tunduvalt vähem oma välimusele kui tavaliselt,» kirjutas naine oma blogis. «Ma ei tundnud end oma välimuse suhtes paremini või halvemini, ma ei pidanud end ilusamaks või koledamaks. Ma lihtsalt ei hoolinud sellest nii palju kui tavaliselt.»

Mõne inimese jaoks võib sobida see, kui ta oma kodus kõik peegeldavad pinnad kinni katab, kuid New Yorgis tegutsev psühholoog Vivian Diller ei soovita seda kõigile. «Peeglid on ühed esimesed vastastikuse kogemuse andjad elus, alates sellest, et näeme oma peegeldust näiteks veepinnal,» sõnas Diller.

Tõepoolest, ehk on juba hilja üritada end muuta, sest peegelpilt on miski, mis jääb inimesi alati huvitama. Aga see, kuidas me oma peegelpilti suhtume, sõltub juba meist endist.

«Mina soovitan naistel peeglisse vaadates mõelda sellele, kuidas nad suhtleksid mõne hea sõbrannaga,» ütles Diller ja lisas, et selline lähenemine aitab vaigistada ka kõige kriitilisemaid hääli meie peas.

Diller soovitas eelkõige oma kehaga sõbraks saada, siis ei tekita ka peeglisse vaatamine sinu jaoks probleeme. «Kui sul on laiad puusad, siis ürita leida viis, kuidas nende üle uhke olla,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles