Köha taga võib peituda astma

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Köha kurnab nii suurt kui väikest.
Köha kurnab nii suurt kui väikest. Foto: SCANPIX

Tänase ülemaailmse astmapäeva raames tuletavad arstid meelde, et haiguse üheks esmaseks sümptomiks võib lastel olla kerge hootine köha.

Uuringute põhjal on maailmas ligi 300 miljonit inimest, kellel on diagnoositud astma. Haiguse diagnoosimine on viimasel kümnendil oluliselt suurenenud, eriti lastel. Eestis põeb astmat ligikaudu 5-8 protsenti täiskasvanud elanikkonnast ehk 70 000 kuni 112 000 inimest.

Astma on hingamisteede krooniline põletikuline haigus, mis toob kaasa kopsutorude ehk bronhide ahenemise. «Kuna tegemist on kroonilise haigusega, siis tuleb haigel õppida sellega koos elama. Õiget eluviisi ja ravi järgides võib astmahaige elada täisväärtuslikku elu ilma astmavaevusteta,» kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse pulmonoloog Elga Mesimaa.

Astma kulg võib olla erinev. Vähesest köhatamisest raskete hingeldushoogudeni, paarist korrast aastas igapäevaste sümptomiteni. Astmahoole võib eelneda vesine nohu, nina või naha sügelus. Sagedamini ilmnevad astmahood öösel ja varahommikul, kuid õiget eluviisi ja ravi järgides saab haigust edukalt kontrolli all hoida.

Laste astma, eriti haiguse alguses, võib kulgeda väga väheste sümptomitega ja võib jääda märkamatuks. «Esialgu võib lapsel olla vaid harvaesinev hingamisraskus või kerge hootine köha. Mõnikord võib olla köha lastel ainsaks astma sümptomiks. Seetõttu tuleks laste kroonilisse köhasse suhtuda tõsiselt ja vajadusel konsulteerida pulmonoloogiga,» lisas Mesimaa.

Rahvusvahelist astma päeva tähistatakse igal aastal Maailma Astma Initsiatiivi (Global Initiative for Asthma ehk GINA) eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles