Uuring: enne nabanööri läbilõikamist võib lapse ka ema rinnale panna

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt ei pea vastsündinut enne nabanööri läbilõikamist tingimata ema jalge juures hoidma – vabalt võib lapse ka ema rinnale panna.

Seni on peetud õigeks oodata mõne minuti pärast lapse sündi, hoides teda ema jalgade juures, kuni viimane platsenta veri nabanööri kaudu lapseni jõuab. Kuid nüüd näitas uuring, et võrreldes nende vastsündinutega, kes anti enne nabanööri läbilõikamist ema sülle, ei saanud teised lapsed rohkem platsenta verd, kirjutab Reuters.

Dr. Nestor E. Vain märkis, et idee sellest, et lapse hoidmine madalamal ja gravitatsiooni mõju vere liikumisele mööda nabanööri põhineb väga vanadel uuringutel.

Vain uuris antud teemat Buenos Airese Ema ja Lapse Tervise Ühingus. Tema sõnul jätkab emakas kokkutõmbeid ka pärast seda, kui laps on sündinud, ja need kokkutõmbed – mitte aga gravitatsioon – panevadki vere mööda nabanööri lapseni liikuma.

Vain võttis aastatel 2011-2012 vaatluse alla umbes 400 sünnitavat naist kolmes erinevas Argentina haiglas. Pooltel juhtudel hoiti last pärast sündi ema jalgade juures ja pooltel juhtudel pandi laps kaheks minutiks enne nabanööri läbilõikamist ema kõhule või rinnale.

Lapsi kaaluti kohe pärast sündi ning pärast nabanööri läbilõikamist. Kaalumise põhjal tehti kindlaks, kui palju verd oli laps nabanööri kaudu saanud, ning mõlemas grupis tundus vere kogus olevat enam-vähem sama, sõltumata sellest, kas last oli hoitud madalal või kõrgemal ema süles.

Vain selgitas, et raseduse viimase trimestri ajal ringleb kolmandik loote verest platsentas ning see veri peab jõudma vastsündinuni enne nabanööri läbilõikamist. Just seetõttu tulebki minuti kuni 4 minutit oodata – see vähendab lapse rauavaegusaneemia ja närvisüsteemi probleemide riski.

Lapse asetamine ema rinnale aitab aga luua sidet ema ja lapse vahel kohe pärast sündi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles