Miks tasuks mõnikord vihasena magama minna?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Öeldakse, et õnneliku suhte üheks saladuseks on see, et partnerid ei lähe kunagi vihasena magama. Aga kas see vastab tegelikult tõele? Eksperide ja hiljuti läbi viidud uuringute järgi on see aegunud väide, mida ei tasu uskuda.

Veelgi enam – vihasena voodisse minek ehk hommikuni ootame, et probleem lahendada, võib olla kõige parem moodus, kuidas omavahelist sidet hoida, kirjutab Women's Health Magazine.

2012. aastal tegid teadlased kindlaks, et kui pärast ebameeldivat sündmust magama minna, siis on hommikul ärgates enesetunne ikka halb. Kui aga pärast ebameeldivat sündmust üles jääda ja asja üle natukene mõelda, siis ollakse paremini valmis kohe probleemi lahendama. Sellest tehti järeldus, et kõik tülid ja lahkhelid tasuks enne uneaega ära lahendada.

Ent värskem uuring, mis viidi läbi Massachusettsi ülikoolis, näitas, et ööuni parandab inimeste otsustusvõimet ja hommikul on aju paremini võimeline erinevaid probleeme lahendama.

Raamatuautori Bonnie Eaker Weili sõnul on konfliktide lahendamiseks tegelikult mõistlikum mure n-ö pausile panna. Selleks tuleb vaidluse käigus partnerist sammuke eemale astuda ja öelda: «Ma armastan sind ja mul on kahju, et meie vahel on praegu selline tüli. Arutame seda hommikul, kui meil on rohkem aega.»

Weil ütles, et on täiesti normaalne, et tüli pannakse ootele ja jätkatakse selle arutamist siis, kui tunded ja mõtted on selgemad. Kui tegemist pole probleemiga, mis võib teie suhtele lõpu teha, siis tasuks õhtul ikkagi uinuda teineteise kaisus või vähemalt käest hoides, sest see aitab pingeid vähendada ja tõstab endorfiinide taset.

Tüli pausile panek ei tähenda aga seda, et peaksite seda tegema hetkel, mil hakkate asjaga kuskile jõudma. Kui te suhtlete tõhusalt, kuulata teineteise muresid ja leiate viise, kuidas neid lahendada, siis jääge loomulikult kauemaks üles, et probleemid seljatada. Oluline on aru saada, kas teie vestlus viib kuskile või on mõistlikum sellest hiljem uuesti rääkida.

Paaride lepitaja Laurie Puhn ütles, et inimesed usuvad, et probleemid tuleks enne unaega lahendada, sest muidu võivad need kasvada ja muutuda vihaks ja kibestumiseks. «Mõistlik on õhtul magama minna ja probleemiga hommikul edasi tegeleda, sest siis on teie mõlema mõistus kainem ja võib-olla olete öö jooksul jõudnud järgi mõelda ning oma seisukohti muuta,» sõnas Puhn.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles