Mida peaksid arvestama magamistoas värvitooni valikul?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled vahel mõelnud, miks on ühes toas niivõrd mõnus olla, teisest tahaks aga kauge kaarega eemal hoida? Üheks teguriks nende eelistuste juures võib olla toa värv - kas selle seinad ja esemed on sulle meeldivat tooni või ei. Lisaks meie enda eelistustele on värvidesse aga sisse kirjutatud ka kindlad emotsioonid ja omadused, mis neid kasutades avalduvad, kirjutab Ooolala moeblogi

Sinine värv on tuntud kui vererõhualandaja ning mõjub seega äärmiselt rahustavalt ja muretult. Siiski tuleb jälgida, et voodipesul või värvikaardil olev imeilus sinine toas pärast liialt jahedalt ei mõjuks: eriti juhtub see vähevalgustatud tubades. Seega eelista magamistoas heledaid ja sooje siniseid, sest tumesinine mõjub hoopiski nukrakstegevalt.

Kollane mõjub rõõmustavalt ja annab energiat, see muudab pisikesi ruume suuremaks. Lisaks meelitab kollane värv inimesi enda juurde. Kui peres on aga väikelaps, tasub teda kollasest toast eemale hoida, sest lapsed nutvat päikesekarva tubades rohkem. Kehale mõjub kollane puhastavalt, ent ettevaatust - kui kollases toas liiga kaua olla, võivad inimesed seal lõpuks ärrituda.

Neutraalsed hallid, mustad ja valged toonid ei lähe kunagi moest välja, kuid nende veelgi suurem eelis on see, et nad sobituvad ka kõigi teiste värvidega. Musta soovitatakse neutraalsetest toonidest kasutada siiski võimalikult minimaalselt - eriti, kui tegu on magamistoaga.

Rohelist värvi peetakse silmale kõige mõnusamaks. See aitab rahustada ja lõdvestuda. Kui satud parajasti kellegagi vaidlema või esineb lahkhelisid, tasub neid lahendada just rohelist värvi toas - seal jõutakse üldjuhul hästi enam üksmeelele. Lisaks kõigile muudele positiivsetele omadustele tõstab roheline värv väidetavalt veel ka viljakust.

Punane värv tekitab põnevust ja adrenaliini, lisaks annab see toasviibijatele tugeva emotsiooni, enamasti positiivse. Punane võib tavatingimustes vererõhku tõsta ja ärritada, ent kui tooni kasutada magamistoas, kus valgustus on üldjuhul mahe, mõjub see rikkaliku ja elegantsena. Loomulikult on punane tuntud ka kui armastuse ja kire värv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles