Küünesalongide kuivatuslambid kannavad mõningast vähiriski

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuivatuslambid võivad tõsta nahavähiriski.
Kuivatuslambid võivad tõsta nahavähiriski. Foto: SCANPIX

Tüüpiline salongimaniküür hõlmab värskelt värvitud küünte kuivatamist ultraviolettlambi all, kuid hiljutise uuringu kohaselt võib selline tegevus tõsta nahavähiriski.

Ajakirjas JAMA Dermatology avaldatud uuringus mõõdeti käe naha kokkupuudet UV-A kiirgusega 17 erineva küünelaki kuivatuslambi kasutamisel, kirjutab ERRi teadusportaal.

Uuringud viidi läbi 16-s küünesalongis ning tulemused näitasid, et erinevat tüüpi lambid kiirgavad väga erinevaid UV-A kiirguse hulki, mistõttu on erinevad ka kiirgusega kokkupuutetasemed erinevates salongides.

Ühekordne küünelaki kuivatussessioon annab suhteliselt väikese kiirguskoguse, samas kui selliste protseduuride pidev kordamine võib tekitada juba mõningase riski nahavähi arenguks.

Vastavate lampide tootmisel ei ole tänapäeval mingeid regulatsioone ning töö autorid viitavad nende kehtestamise vajalikkusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles