Kuus põhjust, miks trenn ei anna soovitud tulemusi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui võtsid vastu otsuse, et hakkad kaalulangetuse nimel regulaarselt trenni tegema, tekitas see mõte sinus elevust. Esimesed paar nädalat või isegi paar kuud tundus, et kõik läheb libedalt. Tundsid end hästi, nägid parem välja ja olid kindel, et suudad seatud eesmärgi saavutada. Ent siis jäi kõik seisma.

Aga ära lase sel oma plaane rikkuda! See võib kõlada nürilt, kuid see on just paras aeg, mil oma treeningplaan üle vaadata ja seda ehk veidike muuta. Women's Health Magazine toob välja kuus põhjust, miks trenn ei pruugi soovitud tulemusi anda.

1. Teed ühte asja liiga palju

See on väga tore, kui oled leidnud oma lemmiktrenni, olgu selleks aeroobika, jõusaalis käimine, jooga või jooksmine. Aga kui üks trennivorm on ainus, millega sa tegeled, siis sa muutud sellel alal küll väga heaks, kuid samas ei pruugi mõne aja möödudes sa oma kehas enam muutusi märgata. Õnneks on sellele kerge lahendus: proovi midagi uut! Kui su eesmärgiks on suurendada lihasmassi, lisa oma treeningplaani jõutrenn. Kui soovid paindlikum olla, katseta joogat.

2. Sa ei esita endale piisavalt suurt väljakutset

Üha enam uuringuid on tõestanud, et kaalulangetuse jaoks on olulisem treeningu intensiivsus kui selle pikkus. Keha harjub kiirelt sama rutiiniga, seega on mõistlik erinevaid treeningvorme omavahel segada, et enesele suuremat väljakutset esitada. Kui armastad jooksmist, siis võib piisav olla ka see, kui mõnikord jooksed kiiremini, mõnikord aeglasemalt.

3. Sa ei kuluta nii palju kaloreid, kui sa sisse sööd

See on tavaline viga. Su uhke treeningkell võib väita, et kulutasid näiteks 800 kalorit, seega pole ju midagi halba, kui võtad pärast trenni mõnusa smuuti. Tõde on aga see, et uhked trennikellad ja treeningvahenditel olevad näidikud näitavad kulutatud kalorite kogust tegelikust suuremana. Pealegi, kui soovid kaalus alla võtta, siis peaksid kalorite tarbimist pigem piirama. Vaata oma menüü kriitilise pilguga üle ja jälgi toidukordade suurust. Pea meeles, et ka joogid annavad kaloreid.

4. Oled liiga väsinud või stressis

Treening ja õige toitumine on ainult kaks tegurit selles tehtes. Kui sa ei maga piisavalt või tunned töö tõttu stressi, siis ei reageeri su keha treeningule niivõrd hästi kui võiks. Uni on lihaste paranemise jaoks hädavajalik ja stress võib hormoonidele laastavalt mõjuda, õpetades keha rasvadest kinni hoidma. Ürita vähemalt seitse tundi magada ja otsi mooduseid, kuidas stressi vähendada.

5. Su elustiil on peamiselt istuv, v.a. siis, kui oled trennis

Ilmselt oled kuulnud, et istuv eluviis võib rohkem kahju teha kui suitsetamine, kiirtoit või alkohol. Kuna niivõrd paljud töökohad eeldavad seda, et inimene istub kaheksa tundi laua taga, siis on raske seda eluviisi ka vältida. Kõige lihtsam moodus sellest nõiaringist pääsemiseks on regulaarselt trenni teha, ent lisaks sellele tasuks ka päeva jooksul rohkem ringi liikuda. Uuringud on näidanud, et aktiivsema eluviisiga inimesed on saledamad ja paremas vormis. Kui märkad, et oled juba mitu tundi ühe koha peal istunud, siis oleks aeg midagi muuta. Mine suhtle kolleegidega, kõnni mobiiltelefoniga rääkides ringi. Põhiline on see, et sa seisaksid ja kõnniksid rohkem.

6. Oled enda vastu liiga karm

Veel üks asi, millele tasuks mõelda: ehk pole asi saavutamata jäänud tulemustes, vaid hoopis selles, et oled omale seadnud liiga kõrged nõudmised. Paljudel inimestel on selge kujutluspilt sellest, millist numbrit võiks kaal näidata ning seetõttu kogevad nad vaid pettumust, kui ei saavuta soovitud tulemust võimalikult kiiresti. Või keskenduvad nad vaid ühele «probleemsele piirkonnale» ega märka posiviitset arengut teistes kehapiirkondades. Pane tähele ka teisi pisikesi võite oma kehal ja ära keskendu vaid ühele asjale. Peale selle mõtle, kas su seatud eesmärgid on ikka reaalsed või ootad sa eneselt liiga palju? 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles