Kas oled õhupuuduses katkestanud treeningu?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui jah, siis võib põhjustaja olla viimasel ajal suhteliselt levinud koormusastma. Tegemist on hingamisteede ahenemisega, mis tekib füüsilisel pingutusel või pärast seda. Koormusastma esineb sagedamini astmahaigetel. Nende hingamisteed on ülitundlikud erinevate ärritajate suhtes ja seetõttu tekib neil bronhide ahenemine kergemini.

Koormusastmale peab mõtlema, kui füüsilise koormuse ajal või peale koormust tekib köha, ebamugavus või valu rinnus, õhupuudus, kaebused jooksmise, kuid mitte ujumise järel, lastel meeleolulangus, pahurus, kiire väsimine või loidus, kirjutab Kaalustalla.ee.

Koormusastmale peab mõtlema ka siis, kui nähud tekivad õhutemperatuuri järsu muutuse korral, näiteks köha pärast õuest tulekut või sattudes äkki külma õhu kätte.

Koormusastma tekke seisukohalt on kõrgema ja madalama riskiga spordialasid.

Koormusastma suhtes kõrge riskiga spordialad on suure hapnikutarbimisega seotud alad: jalgrattasport, jooks, jalgpall, murdmaasuusatamine, iluuisutamine, hoki ja kiiruisutamine.

Madala koormusastma tekkeriskiga spordialad on: võimlemine, võrk-, käsi- ja pesapall tennis, ujumine (juhul, kui ei ole klooriallergiat), karate, tõstmine ja ratsutamine.

Pingutusastmat saad ennetada!

Keskkond - Parim on treenida niiskes ja soojas ning vältida allergeene. Külmade ilmadega on soovitatav näo ees kanda maski, mis soojendaks sissehingatavat õhku

Toitumine - Mõni tund enne füüsilist koormust on parem vältida banaani, pähklite, mandlite, selleri ja mereandide söömist. Tähelepanu tuleb pöörata tasakaalustatud toitumisele, vältima peab liigset soola kasutamist.

Spordiala - Vali sobiv ala, hästi istuvad lühiajalised koormused. Treeningule eelnegu eelsoojendus, treening lõppegu koormuse aeglase langetamisega.

Koormus - Treening olgu jõukohane. Kui väljahingamine muutub raskeks või tekib muid koormusastma sümptomeid, tuleb treening katkestada.

Ravi

Koormusastma ravi ei erine tavalise astma ravist. Kasutatakse samu ravimeid. Adekvaatse ravi korral ei sea astma piiranguid sportimisele. Piisava ravi korral saab patsient elada normaalset elu ja harrastada kõiki spordialasid. Ka tippsportlaste ja olümpiavõitjate hulgas on astmahaigeid.

Arvesta, et koormusastma ei pruugi ilmneda tavapärastel kopsufunktsiooni uuringutel arsti vastuvõtul, sest provotseerivat faktorit (kehalist koormust) ei rakendata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles