9 nippi, kuidas vähendada soola tarbimist

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soola asemel võiks toitude maitsestamiseks kasutada tervislikke ürte ja maitsetaimi.
Soola asemel võiks toitude maitsestamiseks kasutada tervislikke ürte ja maitsetaimi. Foto: SCANPIX

Soolavaesema toiduga harjumine läheb kiiresti ja valutumalt, kui soolakoguseid vähendada järk-järgult. Pealegi on maitsete maailmas soolale väga palju alternatiive.


Kuidas vähendada igapäevast soola tarbimist?


Kas teadsid, et suurest taldrikutäiest purgisupist võid saada päevase maksimaalselt lubatud soolakoguse ehk viis grammi soola?

1. Suppi keeda ise! Ja rohke soola asemel kasuta supi maitsestamiseks tervislikke ürte ning maitsetaimi – paprikat ja tšillipipart, peterselli, basiilikut või koriandrit.


6,8 protsenti meestest ja 4,4 protsenti naistest lisavad toidule soola enne selle maitsmist.

2. Valmista toitu ilma soolata. Magedale toidule soola lisamisel tuleb soolakogus lõppkokkuvõttes igal juhul väiksem.


Magedale toidule lisab soola 68,2 protsenti Eesti meestest ja 60,8 protsenti Eesti naistest

3. Pane soolatops laualt ära. Kui soolatops laual seisab, tekib kiusatus soola lisada kergemini.


Paljudes toiduainetes, näiteks leivas, oliivides, juustus on märkimisväärne kogus soola.

4. Jälgi pakendite tekste ja vali väiksema soolasisaldusega tooteid. Ja kui toiduvalikus on suurendatud soolasisaldusega tooteid, näiteks oliivid soolvees või soolakurgid, siis aitab juba seegi, kui neid enne söömist veidi külmas vees leotada.


Eestlased tarbivad soola soovitatava viie grammi asemel umbes 10–15 grammi päevas.

5. Lisa sool toidule vahetult enne valmimist. Mida kauem toit valmib, seda rohkem soola maitse väheneb, naatriumikogus jääb aga toitu alles. Kui lisada sool kohe alguses, tuleb soola maitse säilitamiseks mitu korda juurde panna.


Kaupluste soojalettide valmistoidud sisaldavad toidu paremaks säilimiseks rohkesti soola.

6. Tarbi valmistoite võimalikult harva. Ja kui toidukorrad kipuvad siiski olema soolarikkad, tasakaalusta liigne sool kõrge kaaliumisisaldusega toitudega, nagu näiteks värsked puu- ja köögiviljad.


Kõikvõimalikud valmisnäksid, -suupisted, -krõpsud ja -ampsud on suure soolasisaldusega.

7. Kartulikrõpsude, küpsiste ja näkside asemel krõmpsuta vahepaladeks värskeid köögi- ja puuvilju.


Ketšupi, sinepi, sojakastme või valmis salatikastmete rohkel kasutamisel võib ka köögiviljasalatist saada soolarikas toit.

8. Salatikastmed valmista ise mahlast, õlist või maitsestamata jogurtist.


Väljas süües saad sa pigem keskmisest soolarikkama roa.

9. Palu, et su toit valmistataks vähese soolaga ning et toidu juurde kuuluv kaste serveeritaks toidu kõrvale, mitte peale.


Allikas: Toitumine.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles