Kuidas aidata sõpra, kel on toitumishäire?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui näed, et su lähedane inimene või hea sõber peab karmi võitlust söömishäirega, siis sinu esimene mõte on ilmselt, kuidas teda aidata. Aga õigete sammude astumine võib osutuda keeruliseks.

USA statistika järgi kogeb 20 miljonit naist ja 10 miljonit meest oma elu jooksul söömishäiret. Ebatavalised söömisharjumused võivad aga väga ohtlikud olla ja lõppeda surmaga. Üks asi on see, kui sa tead neid riskifaktoreid ja karmi statistikat, aga hoopis teine lugu on siis, kui kuuled, et su sõbranna oksendab pärast igat toidukorda ja sa ei oska teda kuidagi aidata, kirjutab Huff Post.

Et välja selgitada, kuidas taolises olukorras abiks olla, rääkis Huff Posti ajakirjanik söömishäirete ekspertide ja psühholoogidega ning leiti, et kõik saab alguse vestlusest. Siin on mõned nõuanded, kuidas sõbrale raskel ajal abiks olla.

Kõigepealt peaksid selgeks tegema, miks sa tahad teda aidata

Ekspertide sõnul peab abi ajendiks olema kaastunne, kõik muud põhjused võivad tekitada olukorra, kus sõber tõmbub sinust lihtsalt eemale.

Räägi temaga siis, kui olete kahekesi

Leia vaikne ja mugav paik, kus saaksid oma sõbra või lähedasega rääkida ja kus keegi teid ei segaks. Ärge rääkige söögilaua ääres, minge hoopis näiteks jalutama. Kui su sõbral on probleeme toitumisega, võib iga toidukord tema jaoks niigi stressirohke olla, seega tasuks vältida kohti või tegevus, kuhu on kaasatud toit.

Räägi talle, mida sa oled näinud ja mida sa tunned

Räägi oma sõbrale, milliseid muutusi oled tema juures täheldanud: tujutsemine, söögiisu puudumine, olukorrad, kus ta on toitu vältinud või söömisega liiale läinud. Ole nii täpne kui võimalik, kuid ära süüdista teda. Selgita talle ka seda, mis tunde see sinus tekitab ja kuidas tema käitumine sind mõjutab.

Ole avameelne oma kogemuste ja haavatavuse suhtes

Paljud söömishäiretega inimesed ei taha tunnistada, et neil on probleem. Kui nad aga teavad, et pole oma võitluses üksi ja et ka teised tunnevad nende tervise ja keha pärast muret, siis see aitab neil oma elu üle taas kontrolli haarata. Eksperdid soovitavad rääkida sõbrale sellest, kuidas sina oma kehasse suhtud ja kuidas see su enesekindlust mõjutab. Sel viisil on sõbral end lihtsam avada.

Ole lootusrikas oma sõbra terveks saamise suhtes

Söömishäirega rinda pistva inimese jaoks on tähtis kuulda, et sa mõistad, kui raske see tema jaoks on. Lisaks peab nii tema kui sina mõistma, et terveks saamine võtab aega, kuid see on kahtlemata võimalik.

Mõista, et kui sõber pole valmis abi otsima, võib ta olla veel eitusfaasis ja saada sinu peale pahaseks

Ära arva, et oled teinud vea, kui sõber sinu peale karjuma hakkab või vihaseks saab. See võib olla vältimatu, sest sa puudutad valupunkti. Lõpeta vestlus öeldes, et sõber võib alati sinu poole pöörduda ja kui märkad, et tema endine käitumisviis jätkub, võta see teema paari nädala möödudes uuesti jutuks.

Kui olukord muutub väga hulluks, räägi sellest kellegi teisega

Kuigi keegi ei taha tunda, et peab sõbra peale kellelegi kaebama, tuleb mõnikord seda teha, et sõber abi saaks. Ekspertide sõnul tasuks sellest aga sõpra teavitada, öeldes talle: «Ma hoolin väga sinust ja su tervisest, seega ma kavatsen ühendust võtta su õe/kallima/toakaaslasega.»

Sa saad oma sõpra aidata ka siis, kui ta on juba ravil. Söömishäiretest taastumine on iga inimese jaoks erinev protsess ja see, kuidas sina sõbrale toeks saad olla, sõltub sellest, mida su sõber sel raskel perioodil soovib või tahab. Siin on mõned nõuanded:

  • kuula teda;
  • uuri välja, millised on tema eesmärgid;
  • kui ta viibib mõnes raviasutuses, küsi, kas ta tahaks, et sa teda aeg-ajalt külastaksid;
  • loe selle kohta, mida ta võib olla läbi elamas;
  • pane tähele oma käitumist sõbra juuresolekul (ära räägi oma kehast midagi negatiivset ega maini dieete või muud toitumisalast).

Oluline on enda jaoks teadvustada, et kogu vastutus ei lasu sinu õlul. Kuigi sa hoolid sellest inimesest väga, ei sõltu tema tervis siiski sinust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles