Pirgit Toomel: armastuse teooria

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas sa oled varasemalt kuulnud Sternbergi armukolmnurga teooriast, mis defineerib armastuse kolme komponendi - intiimsuse, kire ja pühendumuse? Öeldakse, et kui pühendad mõned minutid selle lugemisele, võid parandada oma elukvaliteeti ja -järge õigete sammude astumisega ning õiges suunas liikumisega. 

Täiuslik suhe vajab intiimsust, mida kirjeldab sõprus, lähedus, seotus, sarnasus ja usaldus. Kirge, mis kaasab endaga põnevuse ja energia, kuid samuti ka sõpruse, läheduse, sarnasuse, seotuse ja usalduse. Pühendumust, mida iseloomustab äriline aspekt, milles osapooled on valmis üksteisesse investeerima. Osutudes intiimsuse ja kire kõrval nõrgaks kohaks paljudele meesterahvastele.

Kuid kõik suhted, mis ei ole täiuslikud, võib jagada järgnevalt:

Sõprussuhe - seda stiili suhe sisaldab endas ainult intiimsust ja ei kübetki kirge ega pühendumist. Suhtes olijad tunnevad üksteisega lähedust ja usaldust olles teineteisele parimad sõbrad. Jagades enda muresid ja kurtes igapäevaprobleeme, samal ajal üksteisel kätt hoides ja tuge pakkudes.

Kirglik suhe - suhe, mis sisaldab endas kirge ja puhast kirge, sarnanedes leekidest plahvatavale laohoonele. Selles suhtes ei ole kübetki intiimsust ega pühendumist, mistõttu on tegemist ühe pealiskaudsema suhte stiiliga. Tuntud kiirromantikutele «tuulest toodud, tuulest viidud» suhtena.

Tühi armastus - seda suhet iseloomustab ainult pühendumus, omamata kübetki kirge ega intiimsust. Sellises suhtes on tavaliselt paarid, kes on koos laste või ühise majalaenu tõttu, sest kunagi ammu sai otsused vastu võetud ja lubadused antud.

Romantiline armastus - seda suhet iseloomustab suhtes olijate vaheline intiimsus ja kirg, kuid mitte mingisugune pühendumus. See on õitsev suhe, kus osalised tunnevad end parimate sõpradena, mida iseloomustab tihtipeale väljend «friends with benefits».

Kaastundlik armastus - suhtes olijaid iseloomustab intiimsus ja pühendumus. Inimesed on koos, kui parimad sõbrad, tundmata üksteise suhtes kübetki kirge. Tavaliselt võib kirjeldada selliseid isikuid ülimalt empaatiliste inimestena, kes tunnevad vajadust üksteist toetada ja aidata, omamata õiget «keemiat».

Fantaasia-armastus - seda suhet iseloomustab kirg ja pühendumus, omamata kübetki intiimsust. Suhtes olijad on koos ja nimetavad üksteise vahel toimuvat armastuseks, sest nad soovivad ja tahavad teineteist armastada. Tegelikult ei seo selliseid paare mitte ükski ühine joon, vaid pigem ühine tahe.

Õnnelikud on need, kes on ideaalsetes suhetes, omades intiimsust, kirge ja pühendumist ning õnnetud, kes ei oska oma romantilist suhet pühendumisega toimima panna. Kõikides sõprussuhetes, tühjades suhetes, kaastundlikes suhetes ja fantaasiasuhetes olijatel soovitaksin vana peatükk sulgeda ja uue kirjutamist alustada. Kirglike suhete fännidele soovin ohtralt jõudu ja jaksu ning tonnide viisi õli, mida leekidesse valada! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles