Pildid: Eesti kingakunst on hoogustumas

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Virge Viertek

Originaalne kingadisain ei ole Eestist kuhugi kadunud, pigem vastupidi, meistreid tuleb juurde. Kuigi disainereid, kes käsitsi jalavarje teevad, on veel näpuotsatäis, ei jäta nende looming kandjat kunagi tähelepanuta. Siin tutvustame kolme tegijat.

Käsitsi tehtud kingad on sama haruldane nagu rätsepakunst rõivamaailmas – masstoodanguga võrreldes mugavamad ja istuvad paremini, sest on tehtud kandja jala mõõtude järgi. Need on jalasõbralikust naturaalsest nahast ja peavad kauem vastu, kui neid õigesti hooldada. Disainkingad annavad ka võimaluse eristuda massist, sest tavapoest selliseid ei leia. Jah, kallid on need küll, kuid pika elueaga käsitööd saab ka aastate pärast uhkusega paigata – suurte tehaste odavate materjalide puhul parandustöid enam tihti teha ei saagi või maksab see rohkem, kui kingad ise väärt.

Karin Kallas, nahadisainer ja Stuudio Nahk loominguline juht

Stuudio Naha jalatsilooming peab silmas ennekõike tegusaid naisi, kes tahavad argitoimetusteks jalga midagi ekstramõnusat ja ilusat. Eripära ja mugavust lisab see, et jalatsid meisterdatakse põhjamaisele jalatüübile sobiva laiema-volüümikama liistu ja lõikega, ütleb Karin Kallas. Valikupalett aga ulatub mustadest maskuliinsetest säärsaabastest vikerkaarevärviliste mokasiinide ja eritellimusel tehtud pulmakingadeni. Nii pealsed, vooder kui ka tald on nahast, kõik tehakse stuudios käsitööna, kingatallad saavad alla kingsepa abiga.

http://f10.pmo.ee/jlGf1Jfz0qv4iyIIdD87VoHqO0I=/566x0/nginx/o/2014/04/26/2986938t1h06b4.jpg

Kaks korda aastas tuuakse küll välja hooajakollektsioon, kuid valmiskujul suurusnumbreid tehakse vaid piiratud kogus ja töö põhineb tellimustel – nii saab iga mudelit kunde jalale ja soovidele vastavalt kohendada.

Sõltuvalt jalatsi lõikest, materjalist jm kulub valmistamisele neli kuni kuus nädalat. Jalatsite hinnad algavad 230 eurost, sõltudes tegumoest, detailidest ja materjalist.

Vt lisa www.stuudionahk.com.

Kärt Põldmann, kingadisainer

Disainib kingi naistele ja meestele. Talle meeldib öelda, et tema kingad on lihtsad ja vaiksed, ometi kõnekad – nagu sära silmades. Need on šikilt läikivad ja ehk parimad kaaslased neile, kes armastavad elu, unistamist, šampanjat. Disainer kasutab muu hulgas lakk- ja kroomnahka, sametit ja siidi, voodriks ka taimparknahka. Lõiked on lihtsad ja lakoonilised, kõige rohkem leidub n-ö ühes-tükis-kingi, kus puuduvad sisselõiked, ja erilisust annavad väikesed tutikesed, keedrid, kandid jm.

«Usun, et minu kinga kandja seisab kõrgel ka ilma kümnesentimeetriste  kontsadeta,» iseloomustab ta oma loomingut.

Tema kingi saab näidiste põhjal suurusnumbri järgi tellida. Tööproovid ja mõned näitusekingad teeb ise, tellimuskingad usaldab mõnekümneaastase kingavalmistaja-parandaja kogemusega kingsepale. Sõltuvalt kingapaarist saab see valmis nädala kuni mitme kuuga, keskmine hinnaklass jääb 400 euro kanti.

Vt lisa www.kärtpõldmann.com.

Sille Sikmann, Scheckmanni jalatsidisainer

Disainib Scheckmanni (tema pere baltisaksa nimi, mis tähendab saksa keeles šikki meest) nimemärgi all vaid meeste jalavarje, nii kingi kui ka saapaid. Iseteadlikke, ekstravagantseid, stiilseid, mis ei kapseldu üksnes musta-pruuni värvipaletti ja klassikalisse rangesse vormi. Kasutab ehtsat nahka, seda ka jalatsi sees ja tallal, viimasele lisab siiski veel kummitalla, sest kui suvi välja arvata, siis Eesti kliimat paljas nahktald ei kannata. Ka kangas on tema kingadisainis omal kohal.

«Mehed, kes minu loomingut kannavad, julgevad olla nemad ise,» ütleb ta ja lisab, et sügiseks peaks valmima ka ühed hulljulged platvormid.

Valmistab praegu jalatseid vaid eritellimusel ja teeb kõik otsast lõpuni ise, alates inimese soovi kuulamisest ja kavandi joonistamisest kuni proovide ja valmistööni. Huvilisi jätkub ja järjekord on pikk: kui täna tellite, saate kingad sügiseks kätte. Kingapaari hind algab 400 eurost, sõltudes disainist, kasutatud nahast jm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles