Kevadised aiatööd, mis võiks nädalavahetusel ära teha

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Bakkeri aiandusspetsialist Taivi Lippmaa annab nõu, millised kevadised aiategemised võiks veel aprillikuus ära teha.

Kaevamine ja istutamine - nüüd on möödas aeg, millal kõheldes ja öökülmakartuses pottidesse istutatud pisitaimi või internetipoest ostetud aiailudusi turbas aknalaua peal hoidma pidi. Aeg on maha panna taimed, kelle elutsooniks on 4. Õrnemad eksoodid võiksid veel mai keskpaigani oodata. Toas või aiandis kasvanud taimed viia esialgu paariks tunniks päevas varjulisse sooja kohta õuekliimaga harjuma. Vältida tasuks otsest päikesekiirgust, et taimed päikesepõletust ei saaks.

On aeg panna maha kevadised sibulad. Külmakindlate liiliate istutamiseks on ideaalne aeg, sest ööd on veel jahedad ja liiliate varvastele jahedas meeldib. Parim istutuskoht on päikeseline, aga maa-aluse osa ülekuumenemise vältimiseks madalate püsikutega varjatud, kerge, kuid huumusrikka ja parajalt niiske mullaga peenar. Liiliaid võib kasvatada ka sügavates pottides, aga siis tuleb jälgida, et need mingil juhul läbi ei kuivaks.

Lõigake tagasi kõik sama aasta võrsetel õitsevad ilupõõsad ja puhastage vanadest okstest nende võrad, mida tagasi ei lõigata.

Korrastage ja väetage muru. Kellel pole tahtmist riisuda, võiks muru tervise huvides kasutada muruõhutajat ehk samblaeemaldajat-aeraatorit, mis lisaks õhutamisele korjab kokku ka kevadised leheriismed, okkad ja käbid.

Vaadake üle oma püsikupeenrad ja istutage ümber või jagage liiga suureks kasvanud puhmad. Labidad tuleks eemal hoida vanematest hostadest ja pojengidest, kes ei pruugi häirimist andeks anda.

Nautige oma aeda. Linnud pesitsevad ja on väga tänulikud, kui neile jätkuvalt harjunud söögikohta seemneid jätate. Leidke hommikuti hetk kohvitassiga ringi jalutada, sest aed avab ennast ainult nendele, kellel on aega uudistada…

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles