Jaapanlannade pikaealisuse võtmeks on roheline tee ja toores kala

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlannad
Jaapanlannad Foto: SCANPIX

Hiljutine uuring näitas, et jaapanlannad elavad kauem kui lääneriikide naised.

Selle osaliseks põhjuseks peetakse Jaapani traditsioonilist toitu – rohelist teed ja toorest kala, edastab Daily Mail.

Rohelises tees ja kalas on palju antioksüdante, mis aeglustavad vanaemist.

Jaapanlannad elavad keskmiselt 86,4 aastaseks, samas kui lääne euroopa naised elavad keskmiselt 82,7 aastaseks.

Uurijate sõnul saaksid ka lääne naised oma eluiga pikendada kui nad Jaapani toitumistavad omaks võtaksid.

Jaapani traditsioonilises toidus on palju täisteraviljast roogi, juurvilju, kala ja sojat.

Jaapanlannad tarbivad keskmiselt 25 protsendi võrra vähem kaloreid kui lääne naised.

Uuring näitas, et jaapanlannad söövad vähemalt kolm korda nädalas kala ja seda väikeste erinevate portsjonitena.

Arvatakse, et söögipulkade kasutamine aitab jaapanlannadel aeglasemalt süüa. Selle tõttu on kehal aega harjuda saadava söögiga ning seda efektiivsemalt seedida. Kuna seedimiskiirus on teine, siis süüakse vähem.

Jaapani meeste keskmine eluiga on 79,9 aastat, lääne meestel aga 78,9 aastat.

Roheline tee aitavat ka ajutööd parandada, dementsust ja mitmeid psüühilisi häireid leevendada.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles