Erektsioon - mehe tervise mõõdik

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Margus Punab
Dr Margus Punab Foto: Kanal 2

Mehe erektsiooni kvaliteet ja kvantiteet on tema tervise olulised indikaatorid - kui erektsiooniga pole kõik korras, võib see viidata tõsistele terviseprobleemidele.

Kanal 2 saates «Tohter Olaf» pandi publiku teadmised proovile ning paluti arvata, kas järgnevad väited on müüt või tegelikkus, vahendab kliinik.ee. Kas teie arvates vastavad väited tõele?

Väide: suitsetamine lühendab peenist

Siinkohal on tegemist paraku tegelikkusega. Suitsetamine kahandab keha võimet toota lämmastikoksiidi ja peenis on väiksem. Lämmastikoksiid on gaas, mis võimaldab verel siseneda peenisesse.

Väide: kui mehel toimub seksi ajal seemnepurse, tähendab see mehe viljakust

Tegemist on müüdiga. Seksuaalvõimel ja viljakusel pole midagi ühist.

Väide: peenis muutub pikemaks, kui ülekaalus mees kaotab üle kümne kilogrammi oma kehakaalust

Siin on tegemist mitmeti tõlgendava vastusega. Muutus on pigem visuaalne - peenise suurus ei muutu, aga mees näeb oma peenist paremini ning kaalu langetamisel tajub ka partner peenist paremini.

Saatekülalised pidid ka arvama, milline on keskmise erekteerunud peenise pikkus. Õige vastus on 12,5 sentimeetrit.

Kuidas erektsioon toimub?

Kõik saab alguse ajust. Kui mees erutub, siis tema aju limbiline süsteem stimuleerib lämmastikoksiidi vabanemist, et täita peenises olevad veresooned. Mehe vaagnat läbistavad suured arterid, mis varustavad verega kõiki allolevaid organeid. Arterid läbistavad ka peenise juurt. Arteris toimub verevool, milles sisalduv lämmastikoksiid saadab peenise arteriaalsetele lihastele edasi sõnumi, et nad lõdvestuksid, võimaldades nii verel kihutada edasi 15 korda kiiremini kui muidu. Käsnjas osa peenise keskel täitub verega ja peenis erekteerub. Selleks, et taas lõdvestuda, tuleb lasta sellel verel taas tagasi voolata ja veri liigub mööda veene tagasi. Allapoole suunduvad arterid peavad jääma avatuks. Kui need pole avatud ja hakkavad sulguma, mis juhtub arterite jäigastumise tagajärjel, ei saa ka piisavalt verd alla voolata.

Levinumad küsimused erektsiooni kohta

Tartu Ülikooli kliinikumi meestekliiniku juht, androloog-uroloog doktor Margus Punabi sõnul on levinuimad küsimused erektsiooni kohta olnud seotud vahekorra pikkusega: «Tihti kiputakse end võrdlema pornostaaridega. Kui pikk peaks olema peenis ja üks vahekord, on levinuimad küsimused.»

Keskmine vahekorra pikkus peenise tuppe viimisest seemnepurskeni on 3-4 minutit. Erektsioonihäire tunneb ära võimetusest saada või hoida piisavat erektsiooni. Erektsioonihäireid esineb igal teisel keskealisel või vanemal mehel.

«Tänasel päeval suudame Eestis ravida kuni 98 protsenti peenisega seotud haigusi. Järele jäävad vaid üksikud psühholoogilised ja neuroloogilised probleemid, mille puhul me pole lõpuni edukad,» kirjeldab Punab. Erektsiooni häirete esinemisel tuleb kindlasti pöörduda arsti poole.

Erektsiooni häired annavad tihti märku kehvast elustiilist. Sel juhul tuleb langetada kas kaalu või loobuda suitsetamisest jne.  Samuti ravitakse erektsioonihäireid hormoonasendusraviga. Kolmas võimalus raviks on operatsioon, kus peenise sisse pannakse kaks silikoonsilindrit. Siiski kasutatakse operatsiooni teel ravimist viimase võimalusena, kui teised ravimeetodid ei toimi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles