Sina küsid, teadlased vastavad: millal on parim aeg laste saamiseks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud värskelt abiellunud paarid ootavad aasta või paar enne laste saamist. Mõnes mõttes on see loogiline, sest inimesed tahavad abieluga harjuda enne, kui oma peret laiendama hakkavad. Aga millal oleks õige aeg hakata laste peale mõtlema?

2012. aastal USAs läbi viidud uuringust selgus, et paarid, kes jäid rasedaks ja said lapsi enne esimest pulma-aastapäeva, olid kauem koos kui paarid, kes viivitasid pere loomisega, kirjutab Women's Health Magazine.

Samas peab arvestama ka sellega, et laste saamine pole miski, mida teha uisapäisa. Nimelt peaks eelnevalt kaaluma, kas sina ja partner olete majanduslikult võimelised last üles kasvatama. Teadlased on kindlaks teinud ka selle, et lapse saamisega kiirustamine ei mõju suhtele ega teie ühisele tulevikule soodsalt. Sama uuring tõestas ka seda, et paarid, kes said lapse enne abiellumist, jäid väiksema tõenäosusega kokku.

Mitte eriti üllatuslikult on kindlaks tehtud seegi, et teismelisena lapse saamine tekitab tulevikus terve hulga probleeme. 2008. aasta uuring näitas, et teismelised emad jätavad tõenäolisemalt kooli pooleli, nad elatuvad abirahadest ja neil sünnivad tõenäolisemalt ka enneaegsed beebid, kel võib esineda arenguprobleeme.

Aga kuidas on lugu naise bioloogilise kellaga? Seda peab ju ometi arvesse võtma? Ekspertide hinnangul on mõistlik hakata proovima rasestuda hiljemalt 35. aastaselt. Seda seetõttu, et munarakud muutuvad vanemaks saades õrnemaks ja sa ei pruugi teada, kas oled võimeline üldse rasedaks jääma, kui sa ei proovi.

Hea uudis on aga see, et 65 protsendil naistel, kes on üritanud rasestuda 40. aastaselt, on see ka õnnestunud. Seega ära arva, et sa pead kindlasti esimese lapse sünnitama enne 40. eluaastat.

Kokkuvõttes võib öelda, et uuringute järgi on parim aeg lapse saamiseks pärast abiellumist, sest siis olete te romantiliselt ja majanduslikult tõenäoliselt kindlustatud. Teisest küljest tuleb arvestada mitme teise faktoriga ja tänu meditsiiniline on naistel võimalik emaks saamist lükata hilisemasse ikka kui varemalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles