Sina küsid, teadlased vastavad: millal on parim aeg kokku kolimiseks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole midagi tüütumat kui uudishimulikud sugulased, kes pidevalt uurivad, millal sina ja su kallim lõpuks kokku kolite. Mõnikord tekib tunne, et peaksid justkui järgima mingit nähtamatut ajajoont, kus on täpselt paigas, millal see suur samm ette võtta.

Ent mitmed kuulsused on tõestanud, et seda ajajoont ei pea sugugi tõsiselt võtma, kirjutab Women's Health Magazine. Näiteks näitlejanna Kaley Cuoco-Sweeting tunnistas, et tema kolis oma kallimaga kokku juba pärast esimest kohtingut! Kui nende jaoks tundus see õige samm olevat, siis kellel on õigus seda hukka mõista? 

Ka näitlejanna Sienna Miller on samal teemal sõna võtnud: «Elu on lühike. Paljud asjad, mida me elus ette võtame, on justkui reaktsioon sellele, mida inimesed eeldavad, et me peaksime tegema. Saa laps enne 30. eluaastat, kolige kokku ja elage koos vähemalt nii või nii kaua. Mina tahaksin kõigi nende reeglite vastu mässu tõsta.»

Millal tuleks siis partneriga kokku kolida?

Aastaid on teadlased väitnud, et mõistlik oleks oodata kuni abiellumiseni ja siis kokku kolida. See arvamus tugineb 1992. aasta uuringul, mille käigus selgus, et enne abiellumist kokku kolinud paaride suhted polnud niivõrd rahuldust pakkuvad. Enne abielu kokku kolinud paarid lahutasid 46 protsenti suurema tõenäosusega kui paarid, kes kolisid kokku pärast pulmi. Tegelikult on see arvamus aegunud ega kehti enam tänapäeval.

Nimelt on uued uuringud näidanud, et enne abiellumist kokku kolimine ei suurenda lahutuse riski. Teadlased on kindlaks teinud, et kokku kolimise juures saab määravaks hoopis inimese vanus, mitte suhtestaatus, seega pole oluline, kas te olete juba abielus või mitte.

Millises vanuses oleks kõige mõistlikum partneriga ühine kodu luua? 2006-2010 läbi viidud perekondliku kasvu uuring näitas, et naised vanuses 25-29 abielluvad oma elukaaslasega tõenäoliselt pärast seda, kui nad on vähemalt kolm aastat suhtes olnud. Alla 24. aastaste naiste puhul oli elukaaslasega abiellumise tõenäosus kõige madalam ja kui see peaks juhtuma, siis ilmselt leiab paari aasta möödudes aset ka lahutus.

Selgus ka see, et kui naine oli enne kokku kolimist kihlatud või kui kokku kolimine oli tema jaoks kindel samm abielu suunas, siis nende suhted olid kõige suurema tõenäosusega stabiilsed ja tugevad.

Milline on siis otsus? Enne abiellumist koos elamine ei mõju suhtele surmanuhtlusena, aga paistab, et 25. eluaastani ootamine võib suurendada suhte püsima jäämise võimalust. Kuigi see on iga inimese isiklik otsus, tasuks neid fakte siiski arvesse võtta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles